fbpx

Fakulteta za uporabne družbene študije prejela prestižni naziv Center odličnosti Jean Monnet

Foto: STA

Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je na razpisu Evropske unije pridobila prestižni naziv Jean Monnet Center odličnosti “Strateški observatorij za Evropo 2030”. V 30 letih izvajanja programa Jean Monneta je FUDŠ komaj četrti Center odličnosti, ki je bil dodeljen instituciji v Sloveniji.

Vodja centra odličnosti, dekan FUDŠ prof. dr. Borut Rončević, na uspeh fakultete pravi: “Kot raziskovalca na FUDŠ-u me pridobljeni Center odličnosti navdaja s ponosom. Dobili smo priznanje, privilegij in možnost na osnovi lastnih idej izgraditi del odlične raziskovalne in pedagoške infrastrukture Evropske unije. Kot dekan pa bi želel posebej izpostaviti, da so naši študentje s tem dobili potrditev, da študirajo na res kakovostni instituciji, ki je zmožna tudi v mednarodni konkurenci, na nivoju EU-ja, prejeti prestižni naziv Centra odličnosti, v okviru katerega imajo priložnost tudi sami sodelovati.”

Prof. dr. Borut Rončević

dr. Borut Rončević

Evropska unija se po prihajajočem izteku strategije Evropa 2020 nahaja pred novim strateškim obdobjem, ki bo segalo do leta 2030. Jean Monnet Center odličnosti bo spremljal procese oblikovanja in implementacije nove strateške usmeritve EU-ja. V okviru centra bo, prvič, vzpostavljena znanstvena infrastruktura za zbiranje, analizo in diseminacijo znanja o strateških procesih Evropske unije. Drugič, center odličnosti bo deloval kot forum za strokovno razpravo o strateškem razvoju Evropske unije med različnimi javnostmi. Tretjič, te aktivnosti bodo služile za nadgrajevanje poučevanja tem povezanih z evropskimi študijami.

Center odličnosti na FUDŠ-u bo imel tudi velik praktičen pomen. Evropska unija se nahaja v turbulentnem obdobju, v katerem opravlja strateški razmislek tako o notranjem razvoju kot tudi o svoji globalni vlogi in odgovoru na geopolitične izzive. Treba je tudi poudariti dolgotrajni implementacijski deficit velikih strategij Evropske unije, kot je Lisbonska pogodba. Četudi Evropska unija oblikuje čedalje kakovostnejša orodja za učinkovitejšo implementacijo strategij, ostaja implementacija strateških dokumentov EU-ja pomembna skrb. Odlično znanje o strateških procesih EU-ja je eden ključnih nujnih pogojev za zmanjševanje implementacijskega deficita na lokalnem, regionalnem in evropskem nivoju.

Peter Truden