fbpx

[Foto in video] Migrantska smetišča v Sloveniji: Ali bo pitna voda sploh še zdrava?

Odpadki za migranti v gozdovih pod Gorjanci (vir: družbena omrežja)

Slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše je v kratkem času že dvakrat predlagala, da državni zbor slovenskim vojakom ob meji začasno omogoči večja pooblastila. Pripravili so tudi spremembe azilne zakonodaje, vendar v SD, LMŠ in Levici potrditev tega zavračajo in to onemogočajo. Hkrati pa se nezakoniti prehodi državne južne meje spreminjajo v množične.

V sosednji Italiji so se tudi odločili, da bodo na italijansko-slovensko mejo poslali dodatne vojake. Na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, so ta ukrep pozdravili in sporočili: “Vsak dodaten ukrep na posamezni meji je dobrodošel, saj zniža privlačnost posamezne smeri nezakonitega priseljevanja.” V slovenskih opozicijskih strankah pa so italijanski ukrep o večji zaščiti italijansko-slovenske meje spremenili v napad na slovensko vlado, posebej cinična sta pri tem Marjan Šarec (LMŠ) in Tanja Fajon, vršilka dolžnosti predsednice SD.

Predsednik Janez Janša jim je na to odgovoril: “Potem, ko je Vlada že dvakrat predlagala, da državni zbor s potrebno dvotretjinsko večino omogoči Slovenski vojski nadzor meje, stranki LMŠ in SD pa predlog zavrnili, danes pametujejo o stanju na meji, za katerega so s svojim nedržavniškim ravnanjem soodgovorni.”

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policijske uprave Novo mesto in zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, pa je Šarcu, Fajonovi in Luki Mescu (Levica) poslal naslednji poziv: “Se ve, da Slovenci zmoremo vse, če stopimo skupaj. Vas pozivam, da stopimo skupaj in ‘aktiviramo’ vojsko za boljšo zaščito meje, hkrati pa še sprejmimo pripravljene korekcije azilnih predpisov. Ljudem dolgujemo rešitve perečih problemov.”

Tanja Fajon, Marjan Šarec in Luka Mesec se tudi na ta poziv niso odzvali, nekateri so to pospremili z besedami, da je “težko gluhemu kaj dopovedat”.

Dr. Olaj je v nadaljevanju še zapisal, da bodo le v sodelovanju lahko sprejeli spremembe azilne zakonodaje, dodatno angažirali “naše vojake na meji, s tem  razbremenili policijo in jo angažirali tam, kjer jo ljudje potrebujejo. Ljudje cenijo sodelovanje in ne nagajanje.”

Policisti so sicer v zadnjih dneh še dodatno poostrili nadzor na meji, tam so poslali vse razpoložljive policijske kadre, uporabljajo tudi številno tehnično opremo. Poročali smo že, da so samo v noči iz četrtka na petek, ko so izvajali poostren nadzor, prijeli kar 209 migrantov. V zadnjih dneh pa so domačini pod Gorjanci našli tudi pravi migrantski tabor in smetišče, v njem je bilo krepko preko 70 nahrbtnikov.

Na družbenih omrežjih je zato objavljen ogorčen poziv županom občin pod Gorjanci, vodjem policijskih postaj in vodstvom gozdarske zbornice in podobnim ustanovam. Domačini se sprašujejo, da bo voda izpod Gorjancev sploh še pitna, ali bodo gozdovi postali odlagališče odpadkov, ali se bodo lahko mirno sprehodili po gorjanskih gozdovih in ali bo vse to prišlo na vrata podgorjanskih vasi?

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij, ki so nastale v gozdovih pod Gorjanci v preteklih dneh:

Vir: facebook

Vir: facebook

Vir: facebook

Gepostet von Robi Golob am Freitag, 7. August 2020

Moja-dolenjska.si