fbpx

[Foto] Na Muljavi uradno odprli sodoben gasilski kompleks!

Gasilski dom PGD Muljava (Foto: Občina Ivančna Gorica)

V soboto so na Muljavi v občini Ivančna Gorica slovesno odprli nov in sodoben gasilski dom PGD Muljava, v izgradnjo katerega je bilo vloženih kar za 12 tisoč ur prostovoljnega dela. Zbrane sta med drugim nagovorila tudi župan Dušan Strnad in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. Po svečani otvoritvi s prerezom traku in blagoslovom je sledila še zabava, ki je trajala dolgo v noč!

Sobotna slovesnost se je začela z veličastno gasilsko parado. V paradi so sodelovali ešaloni praporov, pionirjev in mladincev ter članic in članov, ki so proti slavnostni tribuni korakali ob taktih Godbe Stična. Povorko so sestavljala tudi številna gasilska vozila, kot zadnje se je mimo slavnostne tribune zapeljalo specialno vozilo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Z obiskom sta slovesno prireditev obogatila tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Janko Cerkvenik (Foto: Občina Ivančna Gorica)

Predsednik PGD Muljava izpostavil, da je bilo za izgradnjo opravljeno preko 12 tisoč prostovoljnih ur
Po zapeti državni himni v izvedbi Moškega pevskega zbora Muljava je zbrane nagovoril domači predsednik društva Milan Bergar. V nagovoru je orisal zgodovino društva, ki letos obeležuje 95-letnico delovanja, in predstavil dolgoletno željo muljavskih gasilcev po izgradnji doma. Kot je povedal, se jim je cilj uresničil že leta 2013 z nakupom ustreznega zemljišča. Ob koncu leta 2014 so pridobili gradbeno dovoljenje ter takoj v začetku naslednjega leta začeli s prvimi zemeljskimi deli. “Naj povem, da gre tu največja zasluga predsednici gradbenega odbora Anici Bregar, ki je bila v vseh teh letih z dušo in telesom predana gradnji doma. Uspelo nam je tudi s premišljeno porabo finančnih sredstev. Skupni znesek presega 350.000 evrov. To je seveda ogromen znesek za društvo in nam ne bi uspelo brez krajank in krajanov, članic in članov društva, podjetij, Občine Ivančna Gorica in Gasilske zveze Ivančna Gorica. Opravljenih pa je bilo preko 12.000 prostovoljnih ur,” je še povedal ponosni predsednik PGD Muljava Milan Bregar.

Foto: Občina Ivančna Gorica

Župan Strnad izrazil hvaležnost občanom, ki jim gasilstvo pomeni veliko
Prisotne so nagovorili še predsednik GZ Ivančna Gorica Jure Strmole, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, predsednik GZS Janko Cerkvenik, predsednik regijskega sveta regija Ljubljana II Uroš Gačnik, predsednik KS Muljava Janez Drobnič in župan Dušan Strnad. Govorci so še posebej izrazili čestitke ob uresničenem cilju izgradnje gasilskega doma. Seveda pa brez številnih dobrotnikov in donatorjev ter ne nazadnje brez pomoči članov PGD Muljava in domačinov gradnja ne bi uspela. Župan Strnad je poleg čestitk izrazil še hvaležnost občanom, ki jim gasilstvo v občini Ivančna Gorica pomeni veliko in je del njihovega vsakdana. “Danes je praznik za vse nas in za celotno občino,” je zaključil Strnad. Po uradnih nagovorih so sledile podelitve društvenih zahval ob izgradnji doma in podelitev plaket botrom slovesnosti. Predsednik in poveljnik ivanške gasilske zveze sta podelila priznanja Gasilske zveze Ivančna Gorica I. stopnje. S strani Gasilske zveze Slovenije pa sta Janko Cerkvenik in Uroš Gačnik podelila še gasilska odlikovanja I., II. in III. stopnje. Najvišje odlikovanje I. stopnje sta prejela Milan Bregar in Albin Špendal.

(Foto: Občina Ivančna Gorica)

Gasilski dom svečano odprli s prerezom traku in z blagoslovom, praznovanje se je nadaljevalo pozno v noč
Po podelitvi je napočil svečani del odprtja gasilskega doma Muljava s prerezom traku in blagoslovom, ki ga je opravil župnik župnije Krka – Muljava Dejan Pavlin. Po uradnem odprtju so vsi prisotni za osebni praznik zapeli še sobotni slavljenki Anici Bregar. Slednjo so številne zahvale za srčnost in dobroto na prireditvi večkrat ganile do solz. Obenem so ji domači gasilci v znak zahvale poklonili panoramski let z letalom, ki ji bo vsaj iz ptičje perspektive omogočil “vzpon” na Triglav. To je po besedah namestnika poveljnika Gašperja Erjavca njena dolgoletna želja, a ji je invalidnost prekrižala načrte. Ob zaključku so se muljavski gasilci prisotnim gostom zahvalili še s spominskim darilom ter jih popeljali na ogled prostorov enega najsodobnejših gasilskih domov v naši občini. V notranjosti sta župan Dušan Strnad in Anica Bregar še simbolično odkrila spominsko tablo v znak zahvale vsem, ki so sodelovali pri izgradnji doma v letih od 2015 do 2019. Praznovanje se je na Muljavi nadaljevalo še pozno v noč z veliko gasilsko veselico ob zvokih ansambla Pogum. V kulturnem programu so nastopili še učenci Podružnične šole Muljava, skozi prireditev pa je zbrane popeljala Veronika Gavez. Načrtov za dvestočlansko društvo tudi v prihodnje ne zmanjka. Ob prihajajočem praznovanju 100. obletnice delovanja poglede usmerjajo v posodobitev voznega parka.

Župnik Dejan Pavlin (Foto: Občina Ivančna Gorica)

Rok Krajnc