[FOTO] Ogromna škoda na obeh straneh Koroške: Bodo občinski proračuni vzdržali posledice ujme?

Foto: Facebook, Gasilci Prevalje

Posledice katastrofe, ki jo je povzročilo vreme, še nekaj časa ne bodo odpravljene, brez pomoči države ne bo šlo, vrednost škode še ni znana. V Mežici bodo prihodnji teden na seji občinskega sveta razpravljali o škodi. Miro Cerar si je po ujmi v Bohinju ogledal katastrofo, ki jo je povzročilo vreme, na Koroško ga ne bo.

Koliko bo prispevala država?
Minula dva dni, ko smo poročali o katastrofi, ki je doletela zajeten del države, se je že videlo, da so razsežnosti velike. Občine, sploh Koroške, s svojimi proračuni povzročenega razdejanja ne bodo mogle sanirati zgolj iz lastnih proračunov, na pomoč bo morala priskočiti država. Cerar je sicer ob obisku Bohinja obljubil, da bodo poskrbeli za vsa prizadeta območja vendar ob njegovih izjavah, niti na seji vlade, kjer so se vladni predstavniki seznanili z razsežnostmi, ni bilo omenjene Koroške. Glede na odnos države do regije pa obisk Cerarja ali predstavnikov pristojnih ministrstev tako ali tako ni bil pričakovan.

Foto: Facebook, Gasilci Prevalje

V Mežici bodo v sredo, 20. decembra, na redni seji občinskega sveta med drugimi razpravljali tudi o posledicah ujme. Vprašanje je, ali bo občinski proračun vzdržal sanacijo posledic. Če bodo morale občine, predvsem Dravske in Mežiške doline, za državna sanacijska sredstva čakati in prosjačiti tako, kot za sredstva sanacije svinca v Zgornji Mežiški dolini, bo vzpostavljanje normalnega stanja mukotrpno in dolgotrajno.

Foto: Facebook, Gasilci Prevalje

Več na e-koroska.si …