fbpx

[Foto] Sramota! To ni Černobil, to je podoba Jankovićevih Stožic

Foto: bralec Vfokusu.

“Pošiljam vam nekaj fotografij, nad katerimi se boste verjetno tako zgrozili, kot sem se sam,” je pisalo v sporočilu Vfokusu našega bralca. Ne gre za ukrajinski Černobil, kjer se je pred 34 leti zgodila katastrofa v tamkajšnji jedrski elektrarni. Že res, da je bil te dni svet poln fotografij, povezanih z jubilejem najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva, ki sta jo povzročila človeška napaka in pomanjkljiva komunistična tehnologija!

Ne, res ne gre za Černobil, so pa posnetki odraz katastrofalnih odločitev enega od zadnjih komunističnih oligarhov, ki že 13 let zaznamuje Ljubljano. Gre za skelet propadlega projekta Stožice, pod katerega se je leta 2007 podpisal Zoran Janković, aktualni župan Ljubljane in miljenček zadnjega slovenskega komunističnega liderja v nekdanji SFRJ Milana Kučana.

Na županski tron leta 2006 mu je morda prav v največji meri pomagala obljuba, da bo glavnemu mestu Slovenije zagotovil nov stadion in novo športno dvorano, za nameček pa še mega prodajni center. Seveda je Ljubljančanom zagotovil, da jih ta projekt ne bo stal niti centa, ker bo on vse stroške pokril skozi javno-zasebno partnerstvo. To je bila seveda debela laž, Ljubljančani iz mestnega proračuna za njihovo delovanje plačujejo 850 tisoč evrov na leto.

Danes smo leta 2020. Na magistratu še vedno vedri šerif Zoran Janković, stadion in športna dvorana sta sicer zgrajeni. Da se je med gradnjo cena povečala z 81 milijonov na 120 milijonov evrov, sploh ni omembe vredno. Poleg stadiona in dvorane pa se “bohoti” skelet propadlega mega prodajnega centra, ki ga prerašča plevel!

Foto: bralec Vfokusu.

Podjetje, ki je gradilo Stožice, je za seboj pustilo vsaj 30 milijonov evrov dolgov, številni podizvajalci so zaradi tega končali v stečaju ali likvidaciji, nekateri podjetniki so “rešitev našli” v samomoru. Brezno ljubljanskih Stožic je uradno “težko” kakih 115 milijonov evrov, vendar smo davkoplačevalci za pokritje bančne luknje, ki je nastala zaradi projekta, plačali 135 milijonov evrov odgovornim, pa se doslej ni zgodilo nič!

Že res, da je padlo nekaj kazenskih ovadb proti šerifu Jankoviću in odgovornih v družbah Gradis, Energoplan in Merkur, konzorciju, ki je zmagal na verjetno kar prirejenem občinskem razpisu. Konzorcij je ustanovil družbo Grep in nanjo prenesel realizacijo projekta Stožice, menda zaradi večje preglednosti in transparentnosti poslovanja!

 

Foto: bralec Vfokusu.

Ker denarja za izvedbo takšnega mega projekta ni bilo, je šerif Janković sproti iskal nove in nove finančne akrobacije, od vstopa srbskih družb, do fiktivnih prodaj dela stožiških nepremičnin mestnim, torej Jankovićevim podjetjem, s katerimi so iz bank scuzali dodatne kredite.

Družbe Grep od leta 2016 ni več, končala je na odpadu propadlih gospodarskih subjektov, povezanih z megalomanskimi projekti župana Zorana Jankovića. 33 milijonsko luknjo iz javnega dela projekta bo morala pokriti MO Ljubljana, zasebni del, gre za kakih 135 milijonov neporavnanih kreditnih obveznosti, pa je Janković “obesil” na nas davkoplačevalce. “I nikome ništa,” bi rekli v epilogu. Prvorazrednim v Sloveniji je pač to omogočeno!

Foto: bralec Vfokusu.

Na koncu, predlagamo županu Zoranu Jankoviću, da svoj jogurtaški rdeči shod na Rožniku preseli kar pred Stožice, “spomeniku” njegove megalomanije in Ljubljančane, ki jih je, tako kot vse Slovence, v bančni luknji zadolžil za kakih 165 milijonov, zaprosi za še en mandat! Ker ima še veliko projektov, ki bi jih rad uresničil! V zapor mu itak ne bo treba!

Vse to je Zoranu Jankoviću uspevalo zaradi levičarskih vlad Boruta Pahorja, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca, s katerim se je tako uspešno lizal in zlizal, da je dobil še poseben zakin o glavnem mestu, skozi katerega mu je “kapnilo” 300 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Živel 1. maj!

Foto: bralec Vfokusu.

 

Foto: bralec Vfokusu.

 

Foto: bralec Vfokusu.

 

Foto: bralec Vfokusu.

 

Foto: bralec Vfokusu.

 

Foto: bralec Vfokusu.

 

Foto: bralec Vfokusu.

 

Foto: bralec Vfokusu.

Vfokusu