Genska analiza potrdila, da je v Slovenskih goricah klal volk! Minister Vizjak: priprava smernic za odvzem volka iz narave je v zaključni fazi

Foto: Zavod za gozdove Slovenije

Na področju naselja Kušernik, ki sodi v lovišče Lovske družine Pernica, se je v noči med 1. in 2. februarjem zgodil pokol 10 ovac. Iz Lovske zveze Slovenije so danes sporočili, da je šlo za napad volka. Rejce drobnice v Slovenskih goricah opozarjajo, naj primerno zaščitijo svoje živali in jih ponoči zapirajo v hleve.

Kot so pojasnili v lovski zvezi, je oškodovanec dogodek takoj prijavil državnemu zavodu za gozdove. Zaradi znakov davljenja in zaradi posledic ugrizov, ki so nakazovale, da gre za večjo žival, se je pooblaščena oseba odločila za odvzem vzorca sline na vhodnih ranah drobnice.

Z genetsko analizo vzorcev so na ljubljanski biotehniški fakulteti ugotovili, da je povzročitelj škode na drobnici volk. V nadaljevanju bodo skušali ugotoviti, kateri liniji pripada žival oziroma od kod izvira. Verjetno pa gre za volka, ki išče teritorij in je brez tropa, so dodali.

Lani je Agencija RS za okolje (Arso) obravnavala 327 škodnih dogodkov, ki jih je povzročil volk. Za 320 škodnih dogodkov, ki jih je povzročil v kmetijstvu, je bilo izplačanih 227.883 evrov.

Minister Vizjak ne verjame v omilitvene ukrepe
Novi okoljski minister Andrej Vizjak je na zaslišanju pred matičnim odborom DZ pred imenovanjem prejšnji teden pojasnil, da je v zaključni fazi priprava smernic za odvzem volka iz narave, tik pred sprejemom pa je strategija upravljanja z medvedom, poroča STA. Vizjak je obljubil, da bo storil vse, da bodo ti dokumenti, ki so nastali pod okriljem stroke, zaživeli, še preden se s pomladjo pojavijo težave s temi zvermi. Je pa poudaril, da je govora o odvzemu iz narave: “Ne verjamem v omilitvene ukrepe, ki so všečni, a ne dajejo rezultatov.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. (Foto: STA)

C. Š.