fbpx

Gibanje Svoboda tudi na lokalne volitve s populizmom, ne z vsebino – namesto vizije Maribora bo tema nekaj povsem drugega

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in kandidat za mariborskega župana iz vrst stranke Vojko Flis (Vir: STA)

Ministrica za digitalno preobrazbo očitno nima pametnejšega dela, namesto da bi na primer pomagala reševati izbrisane napotnice, se bo tako pogovarjala s kandidatom za župana Maribora dr. Vojkom Flisom. V pogovoru o sovražnem govoru se jima bo pridružila še poslanka Gibanja Svoboda (nekdanja “neodvisna” novinarka na RTVS) Mojca Šetinc Pašek. Pričakovati bi bilo, da bo Flis pred nedeljskimi volitvami povedal kaj več o svojih vizijah za Maribor – a očitno gre Gibanje Svoboda tudi na lokalne volitve s populizmom namesto z vsebino.

“Dr. Vojko Flis je človek, ki zna in ki si tudi upa, to pokaže njegovo preteklo delovanje in to je garant njegovega dobrega dela za Maribor,” je Robert Golob pred časom napovedal kandidaturo Vojka Flisa, ki meni, da Maribor krvavo potrebuje tehnološki napredek, stabilno gospodarstvo, vključujočo socialno politiko, digitalizacijo in zeleni preboj. Naštel je torej vse, kar je trenutno popularno našteti. Da gre Gibanje Svoboda tudi na lokalne volitve s populizmom namesto z vsebino, pa je prav tako razbrati iz vabila za medije – v sredo se bosta s kandidatom za mariborskega župana namreč pogovarjali Emilija Stojmenova Duh in Mojca Šetinc Pašek – pogovarjali pa se ne bodo o Flisovih načrtih za prihodnost Maribora, temveč o sovražnem govoru.

In kaj pokaže preteklo Flisovo delovanje, kaj si upa in kaj zna? Kot smo že pisali, je Vojko Flis ob koncu svojega štiriletnega mandata praktično brez pojasnil zapustil UKC Maribor in se zaposlil v Sanatoriju Rožna dolina. Nato so začele na dan prihajati podrobnosti o dogajanju v času njegovega vodenja UKC Maribor. Te razkrivajo vse prej kot rožnato podobo znanega mariborskega kirurga, še bolj pa bode v oči dejstvo, da se podobne obtožbe na Flisov račun pojavljajo tudi pri njegovem novem delodajalcu. Kaj bi za Maribor pomenila izvolitev človeka, ki ga bremenijo številni očitki o finančnih malverzacijah, sumi korupcije in kliantelizma, si ni težko predstavljati – konec koncev imamo primer tega na ogled že v nekaterih drugih mestih. Prav tako ni nikdar pojasnil ponavljajočih se očitkov o mobingu, ki naj bi se med njegovim direktorovanjem izvajal nad zaposlenimi. Z očitki o šikaniranju podrejenih in ostrim sankcioniranjem vsakogar, ki si je drznil opozoriti vodstvo na nepravilnosti in nezakonita ravnanja, so se Flis in njegova ekipa soočali večji del svojega mandata – morda pa je ravno zato kvalificiran za pogovor o sovražnem govoru.

Golob verjame, da bo izvoljena vsaj polovica njegovih kandidatov za župane
Gibanje Svoboda ima svoje liste za volitve občinskih svetov v 122 občinah, v kampanjo je vstopilo več kot 2 tisoč kandidatov za občinske svetnice in svetnike.  Na lokalnih volitvah bodo s svojimi kandidati za župana nastopili v 51 občinah, v dveh pa bodo nastopili s skupnim kandidatom. Svojega kandidata imajo v devetih mestnih občinah, v Ljubljani in Slovenj Gradcu podpirajo zdajšnja župana Zorana Jankovića in Tilna Kluglerja, svojega kandidata tako nimajo le v mestni občini Novo mesto. Robert Golob verjame, da bo vsaj polovica njegovih kandidatov za župane izvoljena. Danes se je začelo predčasno glasovanje za nedeljske lokalne volitve, na katerih volivci izbirajo župane, člane občinskih svetov ter člane svetov mestnih četrti in krajevnih skupnosti. V Mariboru lahko izbirajo med 15 kandidati za župana in 17 listami za mestni svet; kot kandidat stranke SDS kandidira poslanec Dejan Kaloh. Predčasno glasovanje v Mariboru je možno v razstavnem salonu Urban na Grajski ulici danes, v sredo in četrtek od 7. do 19. ure, poročajo mediji.

Sara Kovač