fbpx

Glavni trendi na področju prehrane predstavljeni na Posvetu o javnem naročanju

Foto: Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Na sejmu AGRA je bil organiziran Posvet o javnem naročanju. Posvet je bil organiziran v sklopu Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, v sodelovanju s Skupnostjo socialnih zavodov in Združenjem zdravstvenih zavodov. Poudarjal se je pomen vključevanja živil izboljšane hranilne sestave v javna naročila, predstavile so se novosti v javnem naročanju in nadgradnji spletnega kataloga živil za javno naročanje ter predstavili so se glavni trendi na področju prehrane. 

Sprememba Zakona o javnem naročanju (ZJN-3), ki stopi v veljavo 1. januarja 2022 prinaša predvsem dvig mejne vrednosti za objavo in izjeme za katere se Zakon ne uporablja. V 27. členu, kjer so navedene izjeme za katere se Zakon ne uporablja, se dodaja 15. točka: “javna naročila živil, če vrednost javnega naročila ne presega vrednosti, od katerih dalje je potrebna objava v Uradnem listu Evropske unije”. Javne zavode se hkrati poziva, naj vključujejo čim več živil iz lokalnega okolja, živil označenih s shemami kakovosti, kot so ekološko, zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, shema izbrana kakovost Slovenija in druge.

Tukaj katalog živil za javna naročila omogoča hiter pregled lokalne ponudbe živil in možnost izvedbe povpraševanja. Konec leta 2020 je kode za dostop do Kataloga živil prejelo preko 14.000 uporabnikov gostinskih in turističnih storitev. V njem je zajetih 37 kategorij živil, v katere je razvrščenih 5.660 izdelkov, ki so rezultat dela in razvoja 58 podjetij, 175 kmetij in 13 zadrug. V prihodnje bi Katalog živil za javna naročila, moralo spodbujati tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Le-to predstavlja uporabno orodje, namenjeno predvsem potrošnikom, naročnikom javnih zavodov ter gostinstvu in turizmu.

Foto: Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

V sklopu projektov Odloči se ZA in VEČ ugodnejših je nadgrajena tudi aplikacija, ki omogoča uporabnikom hitrejše iskanje živil izboljšane hranilne sestave. Živila izboljšane hranilne sestave so vse pogosteje tudi na prodajnih policah in vse bolj zanimiva potrošnikom. V okviru aktivnosti projekta Zaveza odgovornosti, podjetja širijo ponudbo novih izdelkov z manj sladkorja, soli, maščob in/ali z več prehranske vlaknine, vitamini in minerali. Tako podjetja izboljšujejo hranilno sestavo in doprinašajo k spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov.

P.T.