Goljufanje s potrdili PCT se ne izplača: Policija kršitelje kazensko ovadi

Foto: Policija

Policisti od začetka uvajanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 zaznavajo večje število ponarejenih potrdil o izvedbi PCR-testov, potrdil o cepljenju, potrdil o prebolevnosti in drugih potrdil za priznavanje pogoja PCT. 

Vse osebe, ki ponarejeno listino bodisi hranijo ali uporabijo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti listino zasežejo, imetnika pa kazensko ovadijo. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora. Policija v okviru preiskave preveri vse okoliščine dejanja, tudi kje, kdaj in kako so storilci pridobili ponarejeno potrdilo. S tem poskušajo ugotoviti tudi identiteto osebe, ki je potrdilo ponaredila.

Policisti pozivajo vse, ki poznajo primere zlorab covidnih potrdil, naj o tem obvestijo pristojne organe, v primerih kaznivih dejanj pa naj obvestijo najbližjo policijsko postajo ali državno tožilstvo, so še sporočili z GPU.

O ponarejenih potrdilih poročajo tudi iz različnih policijskih uprav. Tako so s Policijske uprave Koper danes sporočili, da so v ponedeljek na mejnem prehodu Dragonja odkrili dva državljana Slovenije s ponarejenim PCR-testom, eden od njiju pa je imel ponarejeno tudi digitalno potrdilo. Obravnavali so tudi državljanko Slovenije, ki je spremenila datum veljavnosti zdravniškega potrdila.

Na mejnem prehodu Sečovlje pa so v ponedeljek zvečer obravnavali dva državljana Slovenije, ki sta imela ponarejeni potrdili o prebolelem covidu-19. Tudi na mejnem prehodu Jelšane so policisti pri dveh državljanih Slovenije odkrili ponarejeni PCT-potrdili. Vse kršitelje bodo kazensko ovadili, so še sporočili iz PU Koper.

Sara Kovač