fbpx

Gorenjska regija SDM položila venec pred Prešernov spomenik

Predstavniki SDM Gorenjske z Brankom Grimsom

Člani Gorenjske regijske koordinacije SDM so danes ob slovenskem kulturnem prazniku položili venec pred spomenik Franceta Prešerna v Kranju!

Predstavniki Gorenjske regijske koordinacije SDM so se danes sestali v samem centru Kranja, kjer sta poslanec SDS g. Branko Grims in podpredsednik SDM g. Andrej Hoivik ob spomenik Francetu Prešernu, ki stoji ob Prešernovem gledališču, položila venec.

Danes je Gorenjska regijska koordinacija SDM pod vodstvom Tima Rauterja predsednika gorenjske regijske koordinacije SDM, organizirala položitev venca spomeniku največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Položitev je potekala v Kranju. Besedo je prvi prevzel predsednik Gorenjske RK SDM Tim Rauter in se je zahvalil vsem za udeležbo na formalnem srečanju. Povedal je, da je potrebno ohraniti slovenstvo in njegovo tradicijo, še posebej v teh časih, ko se leva stran sramuje in zmerja celo s fašizmom. Na kratko je omenil Prešernovo življenje, in je recitiral 2. kitico Zdravljice, ki je po njegovem mnenju najbolj prodorna in pomembna za narod.

Po tem je prevzel besedo poslanec SDS Branko Grims, ki je prav tako poudaril pomembnost ohranjanja slovenske tradicije in zavesti. Obsodil je izjave profesorja s FDV in njihove t.i. “FDV falange”, ki vsakodnevno napada slovensko tradicijo. Poudaril je, da so prav njihova dejanja v stilu totalitarizma. Zahvalil se je tudi vsem, da so obiskali Kranj in se poklonili Francetu Prešernu.

Besedo je prevzel po Branku Grimsu prevzel kandidat za poslanca, Andrej Hoivik. V nadaljevanju je tudi poudaril pomembno zgodovino Slovencev, katere nas je tako prvi poimenoval tudi Primož Trubar. Valentin Vodnik nas je označil za pridne in delovne, France Prešeren pa metaforično kot »prjatle« in brate. Prav tako je poudaril, da moramo biti ponosni na našo zgodovino.

Po položitvi venca so pa vsi udeleženci obiskali Prešernov grob, kjer so se poklonili največjemu slovenskemu pesniku.

Srečanja so se udeležili tudi Doris Tahirović (vodja PR SDM Gorenjske, Anže Magister (član IO SDM Gorenjske), Janez Marinko (Predsednik SDM Komenda) in Nejc Vobovnik (član IO SDM Gorenjske).

E-maribor