fbpx

Zaradi Covid-19 gorska reševalna zveza odsvetuje obiske v slovenskih hribih in gorah

Gorska reševalna zveza odsvetuje pohode v slovenske hribe in gore. (Foto: STA)

Gorska reševalna zveza Slovenije v času epidemije odsvetuje aktivnosti v gorah, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb. Medicinsko osebje in civilna zaščita v tem času delujejo na meji zmogljivosti, zato jih lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo, opozarjajo v zvezi. Ljudi pozivajo, naj, če je le možno, ostanejo doma. Ob tem vam prilagamo še celotno obvestilo Gorske reševalne zveze.

Razmere v gorah so še vedno zelo zahtevne in nevarne, so v sporočilu za javnost opozorili v zvezi. V primeru gorske nesreče in reševanja s helikopterjem, če bo helikopter sploh na voljo, bo transport ponesrečenca v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom težko izvedljiv, saj se je treba zavedati, da piloti nimajo zaščitne obleke in je pri svojem delu ne morejo uporabljati.

Tudi gorski reševalci zelo težko pri reševanju nosimo zaščitna oblačila, saj nas ovirajo pri reševanju v zahtevnem gorskem terenu. Vse državljane zato pozivamo k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku. V danih razmerah stopimo skupaj in ravnajmo odgovorno,” so izpostavili.

Podobno pozivajo tudi na kranjski policijski upravi, kjer poudarjajo, da gore niso primerno mesto za samoizolacijo. “Ljudje naj vendarle razumejo, da so v sedanji epidemiološki situaciji omejitve tudi pri gorskem reševanju in da bodo reševalne službe najprej poskrbele za svojo varnost, zato se reševanje lahko močno zavleče,” so jasni tudi policisti.

Obvestilo Gorske reševalne zveze:

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne. V času epidemije, ko medicinsko osebje in civilna zaščita deluje na meji zmogljivosti, lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo že tako preobremenjen zdravstveni sistem v teh izrednih razmerah, katerim smo trenutno priča v državi.

V primeru gorske nesreče in reševanja s helikopterjem, če bo helikopter sploh na voljo, bo transport ponesrečenca v primeru suma na okužbo s COVID-19, težko izvedljiv, saj se je potrebno zavedati, da piloti nimajo zaščitne obleke in je pri svojem delu ne morejo uporabljati. Tudi gorski reševalci zelo težko pri samem reševanju nosimo zaščitna oblačila, saj nas ovirajo pri reševanju v zahtevnem gorskem terenu. Vse državljane zato pozivamo k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku. V danih razmerah stopimo skupaj in ravnajmo odgovorno.

STA, L. P.