fbpx

Grozljiva resnica! Policisti priznali: Z migranti so izpostavljeni nalezljivim boleznim, kot so hepatitis, garje in ošpice

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

V Policijskem sindikatu Slovenije opozarjajo, da se policisti v zadnjem mesecu soočajo z občutnim povečanjem števila migrantov. Pri tem pa imajo vse pogosteje tudi stike z osebami, za katere obstaja sum, da so oboleli za nalezljivimi boleznimi, kot sta hepatitis in garje, v zadnjem primeru pa celo ošpice.

Razkrili so tudi, da so policisti Policijske uprave Novo mesto v ponedeljek, 14. maja 2018, izvajali nadzor državne meje na območju Metlike, pri čemer so imeli v postopku skupino migrantov iz Alžirije. V skupini je za eno osebo obstajal sum obolelosti za nalezljivo boleznijo ošpice, zaradi česar so poklicali zdravstveno službo iz Zdravstvenega doma Metlika. Ker zdravnica suma okužbe ni mogla ne potrditi ne zanikati, je bila navedena skupina migrantov prepeljana na infekcijsko kliniko v Ljubljano. Po opravljenem pregledu je bil sum okuženosti z ošpicami sicer ovržen.

Policistom svetovali obisk osebnih zdravnikov
Ob tem so policistom, ki so bili v stiku z domnevno okuženim tujcem, pojasnili, naj natančno spremljajo svoje zdravstveno stanje, oblačila pa morajo obvezno oprati. Svetovali so jim tudi obisk osebnih zdravnikov, kar je nekaj policistov tudi storilo. Policistom so svetovali še testiranje na infekcijski kliniki, s katerim bi lahko ugotovili, ali imajo v sebi dovolj protiteles, ki bi lahko preprečila okužbo z ošpicami. Kljub cepljenju proti ošpicam, kateremu smo bili v otroštvu podvrženi vsi, ni namreč nujno, da protitelesa virusa ošpic še vedno imamo. To naj bi bilo odvisno predvsem od števila cepljenj (1- ali 2-krat), ustreznosti cepiva in kakovosti tega. Po neuradnih, a zanesljivih podatkih, pridobljenih iz laboratorija Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, navajajo v sindikatu, naj bi bilo takšnih oseb, ki kljub cepljenju nimajo več dovolj protiteles in je bilo potrebno dodatno cepljenje, kar 25 odstotkov.

Možnost cepljenja proti ošpicam tako obstaja in se tudi izvaja, vendar pa morajo policisti to cepljenje plačati sami. Cepljenje stane dobrih 20 evrov. To pa je mačehovski odnos države do policistov, ki varujejo slovensko-hrvaško mejo! Medtem ko jim za migranta ni škoda odšteti 1.963 evrov na mesec (tisti z odobrenim azilom dobijo še do 290 evrov mesečno za najemnino), za slovenske može postave ne namenijo niti 20 evrov, da bi zavarovali svoje zdravje!

V Policijskem sindikatu Slovenije tudi navajajo, da je lahko vsak migrant tudi potencialni prenašalec nalezljive bolezni. Policisti pa so že v osnovi bistveno slabše zaščiteni v postopkih z migranti kot zdravstveno osebje. V sindikatu še navajajo, da je nesporno, da so policisti pri delu z migranti izpostavljeni bistveno večjemu tveganju za okužbe z nalezljivimi boleznimi. Od vodstva policije zato zahtevajo, da policistom zagotovijo plačilo testiranj in dodatnih preventivnih cepljenj.

V sindikatu med drugim še zahtevajo, da zaposlenim v policiji takoj zagotovijo:

  • osebno varovalno opremo in njeno uporabo, če obstoječa sredstva za delo in delovno okolje kljub varnostnim ukrepom ne zagotavljajo varnosti in zdravja pri delu, kot so ustrezna razkužila, zaščitne rokavice, primerne zaščitne maske, koše za odlaganje uporabljenih zaščitnih sredstev, dezinfekcijske bariere na  prehodih v  upravno  območje, itd.;
  • takojšnje posredovanje vseh konkretnih informacij, kje lahko (24 ur vse dni v tednu) dobijo ustrezne informacije in navodila v primeru, ko se pojavi sum okužbe z nalezljivimi boleznimi.

Navajajo še, da ima bojazen, da so prebežniki morda okuženi z nalezljivo boleznijo, na policiste izjemno negativen psihološki učinek, saj je obenem prisoten tudi strah, da bodo ali so že z boleznijo okužili tudi svoje najbližje.

Policijski sindikat, ki ga vodi Radivoj Uroševič, je zato na vodstvo policije poslal zahtevo, ki jo je poimenoval Obravnavanje ilegalnih prebežnikov in izpostavljenost policistov nalezljivim boleznim. Zahteva je objavljena tudi na njihovi Facebook strani. Odzivi so vsi v prid policistom, nekateri celo navajajo, da so z zahtevo v sindikatu “že malo pozni”.

Policijski sindikat Slovenije pa je na delodajalca naslovil zahtevo v zvezi izpostavljenosti policistov nalezljivim boleznim pri obravnavanju ilegalnih prebežnikov. Njihovo pismo lahko v celoti preberete TUKAJ

 


moja-dolenjska.si