Ideja, ki bo razbesnela levičarje: Kip zločinca Tita, ki stoji na Mestnem trgu v Velenju, bi pretopili in iz njega naredili zvonove za veličastno katedralo – načrt že narejen!

Ni skrivnost, da so slovenski komunisti porušili nič koliko cerkva po vsej Sloveniji, še zlasti na Kočevskem. Tudi v Šaleški dolini niso prizanesli cerkvam: tam so denimo porušili čudovito katedralo sv. Jurija, na katero nas lahko spominjajo samo še stare razglednice.

Kot poročajo kronisti, je izkopavanje lignita povzročilo močno preoblikovanje narave in izginotje nekaterih vasi na območju Šaleške doline. “Prva žrtev pogrezanja tal je bila vas Škale s prafarno dekanijsko cerkvijo svetega Jurija. Cerkev je imela pet oltarjev in pet zvonov. Ker je cerkveni zvonik štrlel v nebo in grozeče opominjal, so ga leta 1951 razstrelili. Poleg cerkvene stavbe so 1951 pod gladino Velenjskega jezera izginile še stavbe župnišča, šole, občine, gostilne, trgovine, društvenega doma in pokopališča. S tem so Škale izgubile vso gospodarsko, upravno in kulturno moč nekoč vodilnega kraja doline. V Škalah je od leta 1894 do 1898 kot kaplan služboval Anton Aškerc. Čisti dobiček prodanih razglednic je bil namenjen olepšanju cerkve. Poslana razglednica ima žig pomožne pošte Škale – Skalis,” je zapisano na spletnem portalu Starerazglednice.si, ki ga ureja zgodovinar Maksimilijan Košir. Podobna usoda je doletela tudi cerkev sv. Mihaela v Šoštanju, ki so jo porušili v sedemdesetih letih.

Čakajo na izgradnjo Slomškove cerkve
Leta 1976 so na Škalah sicer sezidali novo cerkev, posvečeno sv. Jožefu, vendar je veliko manjša in po veličastnosti ne dosega tiste, ki je bila dokončno porušena pet let prej. Gre sicer za podružnico župnije sv. Martina, ki je sicer osrednja župnija v Velenju, njeno cerkev pa trenutno tudi prenavljajo. Poleg nje sta na območju Velenja še dve župniji in sicer župnija sv. Karmelske Matere Božje (pod velenjskim gradom) ter župnija bl. Antona Martina Slomška, ki ima sedež v Šaleku – tam se nahaja začasna župnijska cerkev sv. Andreja, na novo cerkev, posvečeno blaženemu Slomšku, pa župljani še čakajo. Na mestu, kjer naj bi stala cerkev, se nahaja večkrat pohabljen križ. Po naših podatkih naj bi gradnjo cerkve najbolj zavirale občinske oblasti. Prejšnji župan Srečko Meh (SD) je celo sam dejal, da dokler bo on župan, te cerkve ne bo. In očitno je ne bo niti pod sedanjim županom, njegovim strankarskim kolegom Bojanom Kontičem. Očitno se bojijo, da bi na tem mestu zrasla katoliška osnovna šola (in vrtec), kar bi lahko ogrozilo monopol javnega šolstva in pridobitev NOB oz. revolucije, saj so revolucionarna izročila v Šaleški dolini zelo močno zakoreninjena.

Notranjost cerkve sv. Jurija v Škalah. Ostal je le spomin… (vir: starerazglednice.si)

Titov kip bi pretopili in iz njega naredili zvonove
No, naš bralec pa ima precej drzno idejo, saj predlaga, da bi katedralo, kot je bila nekdaj v vasi Škale, zgradili kar sredi Velenja na Mestnem trgu, kjer se sedaj bohoti kip zločinca Josipa Broza Tita. Kot pravi, bi omenjeni kip in še nekatere kipe komunističnih zločincev lahko pretopili in iz njih naredili tri zvonove, ki bi glasno zvonili na 90-metrskem zvoniku. Cerkev bi imela tudi stekleno kupolo, v kateri bi prevladovala modra barva, ter velike orgle, na katerih bi lahko igrali učenci orglarske šole Frana Koruna Koželjskega, ki se nahaja nedaleč stran. Podroben opis idejne zasnove omenjene cerkve sicer hranimo v uredništvu. Naj omenimo samo to, da naj bi bila cerkev podkletena, v kletnih prostorih bi bila parkirišča. Skratka, lep idejni opis, kar nekoliko preveč pravljični za omenjeno področje. In verjetno dovolj izzivalen, da bo razjezil mnoge komuniste.

Če smo čisto iskreni, je takšna ideja sicer všečna, a v sedanjih razmerah tako rekoč misija nemogoče. Ko smo se pogovarjali z enim od prebivalcev Velenja, ki je sicer kristjan, je rekel, da bi na tem mestu prej zrasla džamija kot pa kakšna katoliška katedrala. Že tako ali tako je v “rdečem” Velenju večina prebivalstva proti zvonjenju, ne bi jih pa motilo dretje mujezina z minareta mošeje.

Idejna zasnova bazilike v centru Velenja.

Sorodnost z vizijo cerkve na Kureščku
Morda pa bi bilo za Velenje skoraj bolj prikladno, da bi bila cerkev posvečena zavetnici rudarjev sv. Barbari. Zanimivo je namreč, da je idejni načrt cerkve Svete Trojice zelo blizu viziji, ki jo je imel sedaj že pokojni duhovnik Franc Špelič in sicer za novo, veliko cerkev na Kureščku. Ta cerkev naj bi bila namreč posvečena prav Sveti Trojici. Po Marijinih obljubah iz videnj na Kureščku naj bi izgradnja pomenila prelomnico za vso Slovenijo, Cerkev na Slovenskem in za celoten slovenski narod, preko nje pa naj bi znova oživele tudi nekatere skoraj mrtve krajevne Cerkve tudi drugod po svetu. Opis te cerkve smo namreč prepoznali v opisu omenjene ideje katedrale v Velenju: “V to mogočno cerkev bodo prihajali ljudje iz celega sveta in se bodo dogajali čudeži…” Po naših podatkih naj bi bila sredstva za izgradnjo skupaj z zemljiščem na Kureščku že zbrana, vendar mora zeleno luč prižgati ljubljanski nadškof. V ljubljanski nadškofiji pa potrebe po gradnji ne vidijo, ker se število vernikov zmanjšuje, stroški vzdrževanja cerkva pa so visoki. Že tako ali tako pa naj bi v letu 2020 več kot deset manjših župnij v tej nadškofiji priključili večjim…

G.B.

 • milanček

  ja, to je pravi predlog, ki se mora taqkoj izvesti!

 • Viktorh

  Dejstvo je, da so veliko podobnih kipov vlili iz materiala porušenih cerkva.
  Prelijmo jih nazaj v zvonove…

 • if

  Jezus: “Živim jaz, pravi Gospod, meni se bo pripogibalo vsako koleno in vsak jezik bo slavil Boga.”

 • lokec

  Prepričan sem da bodo cerkev začeli graditi čez 21 let. Zapomnite si to.

  • VERZIFIKATOR

   Glede 21 let

   Ena le lepotna je napaka,
   kip odstranjen bo, o tem ne dvomim,
   kdaj, ne ve se, a ga ne polomim,
   če dodam, da tam ne bo junaka.

   Kjer je kip, takrat bo stala skala,
   in pred njo vodnjak, vam garantiram,
   že vnaprej lahko vam prognoziram,
   kje natanko bo mošeja stala.

   • SIMON ROZIC

    ….
    Kako bolijo besede te resnice,
    kot molitev izrečene od device,
    kot grom Boga, ki ga teže krivice,
    zadane te v srce, ker ni pravice!

    • VERZIFIKATOR

     Oh, presneto, da se stri pravica,
     najprej gre malika v prah zdrobiti,
     iz prahu en velik zvon uliti,
     navček za najmanjšega bo strica.

 • Ježek Teka Teka

  Naj se vrne v prvotno stanje … itaq je narejen iz pokradenih zvonov …

 • Marija

  Seveda v Velenju katedrale ne bo.Kaj bi pa na to rekel Frančisek.On bi za mosejo sigurno dal dovoljenje.Za nove brate katoličanov je treba poskrbeti.

 • Anton

  Novih cerkva ne rabimo, ker so že stare prazne. Samo podrite tisti grdi kip in ukinite dedka mraza!

  • Minovak

   Pri nas je vsako nedeljsko mašo več ljudi, tako, da morajo stati, za drugi stavek pa ti pritrjujem.

   • jevidel

    In vedno bolj polne bodo še postale naše cerkve, ker še predobro je znano, da “kadar je sila, je božja roka mila” Temu pa smo iz dneva v dan bližje.
    Iz naših cerkva so naši dedi in pradedi že preganjaali in pregnali Turke. To pričajo cerkvice na skoraj vsakem slovenskem hribčku, kolikor jih niso med II. sv , in po njej uničili brezbožniki.

    • Anton

     Med turškimi vpadi še ni bilo komunistov….

     • SIMON ROZIC

      …imeli smo srečo!….bi sedaj težko primerjali, kdo je bil hujši,
      hostarji ali Turki?

     • Steiermark

      je pa zanimivo, da četudi med turškimi vpadi še ni bilo “komunistov”, ki bi klali po nijihovem vzoru, od kje se pa sedaj jemljejo in vseskozi, od turških vpadov dalje, koljejo slovensko ljudstvo

    • Steiermark

     Še več so jih pa uničili brezbožni jugoklavci, po 2. sv. vojni!

   • Anton

    Ali imate mašo v kapelici?

   • črnaovca

    Vveleju bodo tako ali tako slej ko prej morali nekaj narediti za one ovčejedce

    • Friderik III.

     Oh, ovčetina je okusna.

  • SIMON ROZIC

   …tudi prav! A le kaj bojo rekla večina občanov muslimansko-albanskega
   porekla?

   • Anton

    Mirdita?

 • RATATA

  Jaz bi pa namesto zvonov rajši topove naredil!

 • Minovak

  Če ni mogoče pretopiti v zvonove, bi bila velika alternativa, da se jih pretopi v puškine krogle, nariše rdečo zvezdo na njih in se jih z veliko hitrostjo pošlje častilcem le te.

  • SIMON ROZIC

   …ideja in darilo v letu 2020 za vse častilce velikega diktatorja!

 • macon

  Risba cerkve je navadno skrpucalo. Novih cerkev nasploh ne rabimo, ker je neuporabljanih ali redko uporabljanih še pa še in ker hodi v cerkev kakih 5% ljudi. Oziroma naj si vsak sam za svoj denar postavlja cerkve.

  • freedomfighter

   Vcasih se pa tuti midva strinjava

  • SIMON ROZIC

   …a misliš, da Dražgoše gostijo rajnke komuniste vsak teden?

  • Mojca pokraculja

   Tudi ideja je “skropucalo”! Na vsak način bi “duh druga Tita” radi ohranili vsaj v zvonovih. Kar zmrazi me ob takih idejah. Odstraniti, pretopiti in odpeljati iz Slovenije.

 • Silos

  Odlična ideja – za druga dva zvonova pa naj pretopijo še ostale Tite,ki še strašijo po Sloveniji.
  Tako bodo v Velenju imeli katedralo.ki so jo podrli komunisti in še kipe tita,ki ga tako obožujejo !

  • SIMON ROZIC

   …Jelinčičevega, ukradenega tudi !

 • janko

  “Blagor narodu, katerega cerkve so vedno polne.”
  Kdo je izjavil to plemenito in resnično misel, pa priznam da ne vem.

 • freedomfighter

  Torej iz ene skrajnosti v drugo…upam da be mislite da bo drzava dala denar za izgradnjo cerkev…to bi bil sele zlocin

  • Kosarkar Bavći

   Dva nasprotujoča pola se v skrajnosti vedno privlačita. Zato pa imajo enake oz iste ideje partija Levica in SDS. Ko so protesti se ljubijo preko nišana.

  • Lustrator

   Duhovni in identitetni temelj Slovenije, Evrope in zahoda je zate skrajnost in zločin?
   Komunistična indoktrinacija je res iz nekaterih naredila žive zombije nezavedajoče se česarkoli kar rpesega najosnovnejše živalske (materialistične/nagonske)instinkte. Ne obsojam te, pač pa pomilujem.

   • freedomfighter

    Zapravljanje davkoplacevalskega denarja za verske objekte je skrajnost in zlocin…verniki naj si sami placujejo verske objekte ne pa na moh racun…po eni strani se pritozujete cez levicarje kako zapravljajo drzavni denar vi bi ga pa dajali nabogatejsi organizaciji na svetu…cerkve si gradite sami tako kot si muslimani gradijo đamije na svoj racun…pa ne vem kaj imam jaz s komunizmom ki se mi zdi najbolj bolan sistem v zgodovini…poleg teokracij seveda in drzava kjer vera ni locena od politike je iran ali pa saudska arabija…ze to da vsakega ki ni veren kristjan oznacis za zombija pove vse o tvojik radikalnih pogledih na svet

    • Lustrator

     Kakor že večkrat omenjeno – med novodobnimi kulturnimi marksisti in starodobnimi boljševističnimi klavci ter isisom so bolj ali manj le kozmetične razlike. Vsem je skupna zbanalizirana predstava o človeku-živali in posledično o družbi kot krdelu ali nekakšnemu virusoidnemu sistemu katerega cilj je le kopičenje materialne biti. Za zgodovino, kulturo, vero, etiko, jezik, enostavno nočete vedeti, saj se zavedate, da lahko neskončno vladate le tropu neizobraženih in dezinformiranih tepčkov, ki razmišljajo in vidijo le od lastnih rok do ust. Šele ko ti uporabni bebčki pridejo do točke, ko jim zaradi vašega materialističnega egoističnega pohlepa zmanjka hrane, se zgodi upor, a takrat se navadno zamenja že vsaj generacija ali dve – pri nas še tudi to ne.

     Kakor sem ti že večkrat povedal, torej še enkrat; s takšno vehemenco kot bi ti opravil z verskimi objekti in izdatki, bi jaz z veseljem z državnimi. S to razliko, da ti za Cerkev ne plačuješ praktično nič, država pa meni osebno pobira več kot 70% prihodkov na dnevni ravni poleg tega, da mi seveda krati osnovne človekove pravice s takšno vnemo, da se še afriški ljudožerci lahko le čudijo.

     PS; bolj ali manj vsi ključni kapitalisti in znanstveniki so bili verni, velika večina izmed njih je bila kristjanov. Psevdokapitalisti in psevdoznanstveniki, ki jih komiji uporabljate za svoje politikantske namene, nimajo z znanostjo in resničnim kapitalizmom nikakršne zveze. V pravih kapitalističnih državah je versko življenje neprimerljivo manj okrnjeno kot v nekapitalističnih, saj gredo vera, delo in svoboda z roko v roki. Kapitalizem brez verske (etične) osnove, se izrodi v svoje nasprotje, enako velja tudi za znanost in primerov imaš malo morje.

     • freedomfighter

      Biti veren in vrjeti v cerkveno dogmo sta dve zelo razlicni stvari…in imas prav velika vecina znanstvenikov je vrjela v boga ja…skoraj nihce a cerkveni dogmi…da ne govorimo o tem da protestanstke znanstvenike ne smes pripisovati katoliskim dosezkom…vb je osvojila svet ravno za to ker ej imperij temeljila a trgovini a razliko od recimo spancev ki oso a temeljili a religiji…pa jaz z verskimi objekti nebi prav nic opravil…jaz bi jih prepustil vernikom pa naj oni skrbijo za njih…drzava naj bi porabljala denar za ceste, sole, bolnice itd. skratka za stvari ki jih uporabljamo vsi drzavljani ne pa deset procentov enkrat na teden…jaz nikjer ne zagovarjam unicenja nobene vere jaz samo ves cas trdim da je vera stvar posameznika in nihce nima pravice svoje vere vsiljevati drugim…tako kot nima nihce pravice vsiljevati svojega politicnega sistema…jaz tebi nisem niti enkrat rekel da ne smes ziveti po verskih pravilih in cerkveni dogmi ti meni ves cas vsiljujes da bi moral jaz ziveti po tvojih verskih pravilih in tvoji cerkveni dogmi…pojem sekularizacija je tebi blizu tako kot jihadistom…sedaj pa se enkrat preberi moje in tvoje komentarje pa bos videl da so moji komentarji na stopnji zmernega kapitalisticnega desnicarja tvoji pa na stopnji radikalnega verskega socialista ki v materialnih dobrinah in bogastvu vidi negativo…kot lenin

     • Lustrator

      Še enkrat: ker vidiš le do konice svojega nosu, sodiš po sebi in si nikakor nočeš priznati dejstva, da vsako (uspešno) državo gradijo temelji vere=vrednotnega sistema, kulture in jezika (+ seveda teritorialna suverenost = učinkovita vojska in policija). Če država (ne mislim zgolj finančno) ne poskrbi za prosperiteto na teh temeljih lastnega obstoja, je na dolgi rok obsojeno na klavrni propad tudi na vseh ostalih manj pomembnih področjih (transport, izobraževanje, zdravstvo,… ki jih omenjaš). Komiji imate zanimivo tendenco poudarjanja teh postranskih dejavnosti (ki bi jih seveda gradili preko prirejenih razpisov idirektno iz davkoplačevalskega denarja, pa naj stane kolikor hoče), medtem ko se intenzivno borite proti samim državnim oziroma narodnostnim temeljem – veri, kulturi, jeziku in teritorialni suverenosti. V tem je temeljna razlika med konservativcem in liberalcem – prvi ima dolgoročno vizijo, drugi pa delujete direktno iz rok v usta vse dokler hudič ne vzame šale.

     • freedomfighter

      Konzervativci in liberalci skupaj vodijo svet in bistvo uspesnega razvoja je raznerje liberalcev in konzervativcev ker ce bi poslusali le ene bi ziveli se vedno v srednjem veku na ploscati zemlji in ce bi poslusali le druge bi najbrz svet ze vzel hudic zaradi ekstremnih idej kot sta bila komunizem in fasizem…glede temeljev pa nihce ne zanika da drzave ne temeljijo na dolocenih kuturnih temeljih ki izhajajo iz vere vendar imamo ogromno drzav kjer so te vera in kultura veliko bolj v ospredju kot v nasi zahodni kulturi pa imamo mi dosti bolje zivimo ker imamo urejene te “manj” pomembne stvari kot so infrastruktura, sole, bolnice in gospodarstvo na splosno…ti pa imas mentaliteto busmanov ki napadejo belega cloveka ko jim ta prinese zdravila in te “manj” pomembne stvari zaradi katerih ljudje ne umirajo vec od lakote in prehladov kot v tistih pravih tradicionalnoh drzavah…s tem ko mene oznacujes za komunista in dosezke zadnjih 500 let oznacis za manj pomembne od vere v boga lepo pokazes kaksno razmisljanje imas…konzervativizem pa ni nasprotovanje vsamu naprednemu ampak grajenje prihodnosti na temeljih preteklosti ne pa v preteklosti…britanski torijci so edina prava konzervativna stranka z vizijo ampak zate so najbrz pokvarjeni komunisti ker zagovarjajo sekularizacijo in dosti ostalih liberalnih idej…ce bi se ljudje drzali teh tvojih radikalno verskih tradicij bi bilo delanje profita prepovedano ker je v osnovi nekrscansko…tradicionalne krscanske ideje so v osnovi socialisticne od tega da v materialnem pozeljenju vidijo nekaj slabega ceprav bdw je to gonilo kapitalizma ki nam je dostavilo konec lakote in vse kar vidis okoli sebe, do tega da od uspesnih in bogatih zahteva da dajejo neuspesnim ker drugace ne bodo prisli v nebesa…50 procentov tradicionalnega krscanstva bi si lahko izmislil sam marx…meni govoris daa sem socialist sam pa zagovarjas veliko drzavo ki ne da nas samo obdavcuje ampak, bi ji dajal se moc nad vero in vsem vmes…no tokot pa je komunizem…kot sem rekel britanski torijci so edini pravi konzervativci…ali pa vsaj edini uspesni in pragmaticni ki razumejo da se svet spreminja in da se mora politika prilagajati svetu ne pa svet politiki in tradicijam…tvoja vizija sveta in drzav je identicna islamskim skrajnezem..identicna

     • Lustrator

      Cenim, da si si vzel toliko časa, da si za razliko od tvojih rdečih sokomentatorjev dejasnko skušal elaborirati in z argumenti podpreti svoje besede, a moram reči, da tako je tvoj pogled na krščanstvo, liberalizem (ne liberalnost!) in konservativizem tako temeljito socialistično stereotipiziran, da je s teboj res težko normalno razpravljati – razložiti bi ti moral svet praktično od Adama in Eve dalje. Tvoje dojemanje sveta kot liberalisti (ne liberalci!) = naprednjaki vs konservativci (nazadnjaki) je identično neumnostim, ki jih komiji še danes učijo po naših in žal celo zahodnih s kulturnim marksizmom prepredenih šolah. Posledično se ti tudi sanja ne, da so glavno zlo na svet prinesli ravno tisti, ki se tako močno oddaljujejo od Boga, da so na njegovo mesto posadili sebe: “liberalci” (liberalisti), ki so se “osvobodili Boga” in dali svojo “svobodo” na prvo mesto: komunisti in nacisti (mimogrede, to je bil tudi glavni razlog za razpad vseh velikih civilizacij, in imperijev, recimo Rimskega in Ruskega). Ne, tega niso naredili koservativci, tega niso naredili nacionalisti, to so naredili internacionalsocialisti – tisti, ki danes zaradi svojega sovraštva do krščanstva tako intenzivno podpirate raznarodovanje in razvrednotenje evropskih narodov, zagovarjate multikulturnost (ki je sicer čisto nasprotje KULTURE) in s svojimi dejanji podpirate kratkoročno islamizacijo Evrope z dolgoročnim namenom globalizirane Evrope po vzoru ne ZDA (ki ima jasno definirano identiteto preko kulture, vere-vrednotnega sistema, jezika), ampak po vzoru Sovjetske zveze. Mimogrede – prav krščanske vrednote so temelj tako demokratične kakor sekularizirane države. Ja, težko je to vedeti, če o krščanstvu slišiš le skozi prizmo Mladininih rdečih plašnic.

 • Kosarkar Bavći

  Se pravi nam SDS laže kot pogosto, da je Velenje in šaleški lobij izključno pod diktatom SD partije. Slika je jasna, da temu ni tako in, da se za tron CeljaCeljaVelenja borita SDS in SD. No saj je projekt TEŠ izključno dveh partij SD in SDS.

  • SIMON ROZIC

   Butelj!

 • pesjanar

  Mislim da bi zločinec v veleji najbolj razveselil Cigane….

  • SIMON ROZIC

   …bi bilo za ene tri zime dovolj, de?

 • Ales Ciril

  Podpiram idejo

 • maček ivan

  Ja, mislim da nam bi topi bolj prav prišli, ker po toči zvonit je brezplodno dejanje, s topovi pa,…

 • Kosarkar Bavći

  V Velenju bo prej mošeja glede na kosovarsko priseljevanje in rodnost.

 • piko8

  Zelo dobra ideja: velenjskega zločinca in mariborskega zločinca kardelja pretopit v lepo zveneče zvonove, ki bodo razveseljevali kristjane Velenja!!!

 • Jan Kovalski

  Komunisti so bili to kar je danes ISIS.
  Prvi so rušili cerkve, gradove, kulturne spomenike, drugi pa podobno stare neprecenljive kulturne spomenike, npr. več kot 2000 let star kip Bude, Palmiro, …
  Oboji uničevalci in zločinci!

 • xtc

  Ideja je zelo dobra in tudi zočincev kip bi bil koristno uporabljen,pa tudi cerkev bi bila dobrodošla.

 • Mojca pokraculja

  Ideja ne bo in ne bi razbesnela levičarje. Ker očitno je ljudem do tega, da ta isti bron, pretopljen v zvonove, še kar naprej odzvanja in seva komunistične žarke. Levičarji bi bili celo zadovoljni !

 • črnaovca

  Tole si lahko zmisli samo kak politični veleum, iz tistega brona uliti zvonovi bodo kaj klavrno doneli, za zvonove je potrebna posebna legura brona ki je bistveno dražja od litine za kipe

  • stajerc5

   Za donenje mi dol visi, glavno da se slosarja razreze in stopi!!!

   • Friderik III.

    Kdo v zgodovini je uničeval spomenike?

 • Andrej

  Komunisti bi se strinjali edino, če bi Starega postavili na vrh minareta.

 • Friderik III.

  Cerkev naj financirajo škofija in verniki.
  Občina pa naj raje poskrbi za domove starostnikov.