Ilirska Bistrica po tornadu – sanirati pred prihodom nove ujme!

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

V Kosezah pri Ilirski Bistrici, kjer je v torek tornado odkrival strehe, že potekajo nujna sanacijska dela, da bi hiše vsaj zasilno zaščitili pred dodatno škodo ob morebitnem novem deževju, je za STA povedal župan Gregor Kovačič. Želi si predvsem, da bi čim prej našli krovce. Na ogledu danes pričakujejo tudi Rudija Medveda z obrambnega ministrstva.

Nenavaden vremenski pojav, ki je podiral elektroenergetske vode in drevesa, je po doslej zbranih podatkih odkril ali poškodoval enajst streh. Na delu so gasilci vseh društev v občini, civilna zaščita ter delavci Cestnega podjetja Koper in Elektra Primorska.

Kot je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, natančne podatke glede povzročene škode še zbirajo, zagotovo pa je šest objektov močneje poškodovanih. “Gre za odtrgana ostrešja, v nekaterih primerih celo za betonski venec, kar je zelo redko,” je še dejal Curk.

Takoj po dogodku so aktivirali štiri občinska gasilska društva in občinski štab, velik je bil tudi odziv prostovoljcev, tako da so kljub hudemu nalivu lahko vsaj del ostrešij zaščitili s polivinilom.

Na srečo v dogodku ni bil nihče poškodovan, na občini pa danes že potekajo sestanki za zagotovitev dodatne intervencijske pomoči prizadetim, je povedal predstavnik civilne zaščite in dodal, da že dopoldne na ogledu in sestanku pričakujejo državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Rudija Medveda.

Pri posredovanjih se je danes z lestvijo priključilo še postojnsko gasilsko društvo, v naslednjih nekaj dneh pa bodo ob pomoči civilne zaščite potekale aktivnosti za vsaj delno zmanjšanje škode. “V nekaj dneh ne moremo postaviti nove strehe, lahko pa vsaj nekoliko pomagamo ljudem,” je dejal Curk, ki je omenil, da je šlo za zelo ozko območje tornada. “Neverjetno je, da je na primer hiša s postavljenim gradbenim odrom ostala nepoškodovana, zraven pa je bila uničena streha sosednje hiše,” je dodal.

Prebivalci po njegovem tudi danes ugotavljajo škodo na svojih nepremičninah, ki pa je bila manjšega obsega, medtem ko bodo nekatere prizadete hiše vsaj začasno nevseljive, medtem ko bodo v drugih ljudje lahko začasno bivali vsaj v pritličnih prostorih.

Sara Kovač