Imajo edinstveno živalsko podvrsto, a je ne znajo izkoristiti

Pred kratkim postavljena skulptura človeške ribice na enem od bližnjih križišč v bližini domačije Zupančič v Jelševniku. (foto: Moja Dolenjska)

Občina Črnomelj se lahko pohvali z edinstvenim primerkom iz živalskega sveta, to je črnim močerilom ali človeško ribico, ki je edinstvena podvrsta človeške ribice na svetu. A zdi se, da v občini tega ne znajo izkoristiti. Kraj, kjer so našli črni proteus, je komajda označen in ga turist le stežka najde, spletna stran www.belakrajina.si, kjer naj bi bila predstavljena celovita turistična ponudba občine, pa omenjeno znamenitost omeni zgolj v nekaj stavkih.

Črno človeško ribico, ki je podvrst človeške ribice, so leta 1986, približno 300 let za njeno belo podvrsto, odkrili v izviru Dobličice, kar je bila takrat vsaj za tiste, ki jih zanima živalski svet, svetovna senzacija, pozneje pa so ga odkrili še v izviru Jelševniščice v Jelševniku. Izvir v Jelševniku je hkrati tudi edino mesto, kjer lahko črnega močerila proučujemo v naravnem okolju.

Več kot 30 let od odkritja črnega močerila kraj, kjer so ga odkrili in kjer se nahaja, še vedno označuje zgolj skromna informativna tabla.

Do kraja ni mogoče najti nobenih smerokazov, da o javnih objektih, kjer bi imeli organizirana predavanja in predstavitve, kaj šele primerek črnega močerila, niti ne govorimo. Še spletna stran Turističnega informativnega centra, ki je v okviru Razvojno informacijskega centra Bela krajina, zadolžen za promocijo turizma v Črnomlju, na svoji spletni strani o črnem močerilu ne ponudi kaj več kot nekaj osnovnih vrstic. Tako se lahko trenutno turisti s črnim močerilom seznanijo le v zasebni Zupančičevi hiši ob izviru v Jelševniku, kjer si lahko ogledajo tudi film o človeški ribici. Da so v teh krajih odkrili črnega močerila, opozarja tudi šele čisto pred kratkim postavljena skulptura človeške ribice na enem od bližnjih križišč.

Več na moja-dolenjska.si