“Imamo ga in veseli smo ga” – Slovesno odprtje priključka Šmarje – Sap

Datum:

Odsek Malence–Šmarje – Sap je bil prometu predan pred 25 leti, v četrtek, 12. oktobra, pa so prometu predali še polni priključek Šmarje – Sap, ki bo omogočal uvoz in izvoz z avtoceste v vse smeri. Odprtje priključka so že v dopoldanskem času naznanili s ponosnim dvigom slovenske zastave, ki bo vsem, ki bodo prispeli v občino, ob vstopu izrekla prijazno dobrodošlico. V popoldanskih urah je sledila osrednja prireditev, na kateri so številne zbrane nagovorili predsednik uprave DARS dr. Tomaž Vidic, župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

Avtocestni odsek Malence–Šmarje – Sap je bil eden izmed prvih odsekov, dokončanih v samostojni Sloveniji. Gradnja tega odseka je takrat, pred 25 leti, prebivalcem dolenjske regije omogočila bistveno hitrejše in varnejše potovanje, hkrati pa je omogočila tudi nove poselitve in rast prebivalstva v tem delu Slovenije. Izkazalo se je, da sta dva avtocestna priključka za občino Grosuplje premalo, in pojavila se je potreba, da se polovični priključek dogradi v polnega ter s tem omogoči lokalnim prebivalcem in tudi širši okolici, da se na avtocesto proti Ljubljani priključijo v Šmarju – Sapu in se prek tega priključka tudi vrnejo.

Projekt je danes uspešno zaključen, kot je še povedal dr. Tomaž Vidic, pa so njihovi napori že uprti v nove izzive. DARS ima namreč v pripravi več novih projektov, kot so na primer dograditev predora Karavanke ter severni in južni del tretje razvojne osi. Poleg tega bodo na obstoječem omrežju izvedli številne posamezne ukrepe, predvsem za povečanje pretočnosti, prednostno na ljubljanskem obroču, ki je postal v zadnjih letih prometno že močno preobremenjen. “Uporabnikom naših avtocest in hitrih cest želimo namreč zagotoviti čim bolj varno, zanesljivo in udobno potovanje,” je še dejal.

Foto: Občina Grosuplje

Uresničila se je dolgoletna želja
Danes je lep dan. Sonce nas je obsijalo in po 25 letih prineslo polni priključek Šmarje – Sap,” so bile uvodne besede župana Občine Grosuplje dr. Petra Verliča. Povedal je, da je bil pred 25 leti, ko je na tem mestu iz stare hitre ceste nastala avtocesta, zgrajen priključek, ki pa krajanom Šmarja – Sapa pravzaprav ni služil. Danes se je ta dolgoletna želja in dolgoletna zahteva uresničila. “Imamo ga in veseli smo ga,” je dejal. Župan je še povedal, da imajo krajani Šmarja – Sapa ta dan še en razlog za veselje, s tem projektom niso dobili le priključka, ampak tudi urejene pločnike, dve izogibališči za avtobuse in javno razsvetljavo. “In ne pozabite, ta zastava tukaj za nami pomeni dobrodošlico vsem, ki pridejo v našo občino, v občino Grosuplje, kot pravi grb spodaj, v lepo in prijetno občino, pa tudi prijazno. Srečno!” je še dejal župan. “Tudi sam sem zelo vesel, da smo se danes v res ogromnem številu zbrali ob otvoritvi polnega priključka Šmarje – Sap. Ta priključek je zelo pomemben ne samo za občane Grosupljega in Škofljice, ampak tudi za vse občine v zaledju, vse do Kočevja,” je dejal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

Tomaž Vidic (Foto: Občina Grosuplje)

S simboličnim prerezom traku so priključek uradno odprli in ga nato še blagoslovili
Sledilo je osrednje dejanje, ko so Gašperšič, Verlič, Vidic, mag. Dušan Hočevar in član uprave DARS Vili Žavrlan s simboličnim prerezom traku priključek tudi uradno predali prometu, duhovni pomočnik Stanislav Kerin pa je priključek tudi blagoslovil. S petjem in glasbo sta prireditev popestrila Moški pevski zbor Šmarje – Sap, Otroški pevski zbor Osnovne šole Šmarje – Sap in Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje.

 

Foto: Občina Grosuplje
Foto: Občina Grosuplje

A. L.

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...