Intervju z medicinsko sestro zdravstvenega doma Izola Majdo Vrtovec

Majda Vrtovec

Na pogovor smo povabili Majdo Vrtovec, medicinsko sestro Zdravstvenega doma Izola, ki nam je zaupala nekaj o svojem življenju in svojem pogledu na aktualno problematiko slovenskega zdravstva.

Če se nam za začetek na kratko predstavite.
Sem Majda Vrtovec. Imam 48 let. Moj rojstni kraj je Koper. Osnovno šolo sem zaključila  v Izoli. Moja srčna želja, da bi postala medicinska sestra, pa me je pripeljala na Srednjo zdravstveno šolo v Piranu. Po končanem šolanju sem se zaposlila na kardiološkem oddelku Splošne bolnišnice Izola in tako uresničila svoje sanje, da lahko delam z bolniki ter jim po mojih najboljših močeh in znanju tudi pomagam. Po treh letih dela v bolnišnici se mi je ponudila priložnost za zaposlitev v Zdravstvenem domu Izola, kjer sem bila takoj sprejeta in kjer sem zaposlena še danes. Tako sem svoje delovne izkušnje najprej pridobivala v obratni ambulanti tovarne Mehanotehnika Izola, nato pa še v otroškem dispanzerju, patronaži, urgenci in ambulanti družinske medicine Zdravstvenega doma Izola. Moje delo ne pozna praznikov in noči, zato sem veliko tudi dežurala ponoči, ob vikendih in praznikih.

Kako doživljate delo medicinske sestre?
Delo medicinske sestre me, navkljub slabim razmeram v zdravstvu in težkim delavnim razmeram, razveseljuje, saj tako lahko uresničujem svoje poslanstvo. Na mojem delovnem mestu v ambulanti družinske medicine sem precej vpeta v lokalno okolje in sem mnogokrat priča velikim stiskam naših občanov. Poleg svoje bolezni so pacienti prizadeti tudi zaradi slabega finančnega stanja, izgube službe, mobinga v službi, težav v zakonu in družini. Prav tako k nam prihaja veliko svojcev starejših občanov ter hudo bolnih in umirajočih, ki potrebujejo pogovor in nasvet. Mnogi ne zmorejo niti plačevati nastanitev v domu upokojencev ali varstva in nege na domu. Tako pri nas najdejo vsaj malo pomoči in kakšno toplo besedo.

Svoje delo z veseljem opravljam že 30 let , čeprav je velikokrat težko in utrujajoče. Ambulante družinske medicine imajo preveč pacientov ter premalo zdravnikov in medicinskih sester. Zato se moramo zelo potruditi, da tekoče opravimo vse naloženo delo, mnogokrat preko delovnega časa. Splošno je znano, da zdravstveni sistem ni preveč prijazen do bolnikov in zdravstvenih delavcev. Vendar to je moje poslanstvo, zato to počnem z veseljem.

Kako ste se soočili s temi stiskami in težavami v vaši poklicni stroki?
Zaradi vedno slabših razmer v zdravstvu in premalo cenjenega poklica medicinske sestre sem pred leti sprejela  mesto predstavnice Sindikata delavcev v zdravstveni negi v ZD Izola in na ta način poskušam pomagati sodelavcem do boljšega življenja. Ob spoznanju, da se splošni življenjski pogoji skoraj vseh Slovencev slabšajo, sem leta 2009 postala tudi politično aktivna. Enostavno se nisem mogla prepustiti brezbrižnosti ali pogledati stran.

Celoten intervju si lahko ogledate na portalu primorska24.si.