Italijanska policija stopila na prste sedemnajstim balkanskim tihotapcem migrantov in orožja

Nedavno novico, da oblasti FJK od Rima zahtevajo večjo prisotnost policije na slovenski meji, je širša javnost sprejela z neodobravanjem. Kot nepotreben ukrep. Razloge za italijansko zapiranje balkanske meje pa lahko najdemo tudi v zadnji novici, da so italijanski karabinjerji aretirali kar 17 članov balkanske kriminalne združbe, ki je na balkanski poti iz Slovenije preko Italije tihotapila migrante in orožje v Švico. Obtožbe jih bremenijo tudi tihotapljenja ukradenih draguljev ter pranja denarja iz preteklih ropov in drugih kriminalnih akcij.

Kriminalna združba, ki  je imela vezi tako s sicilijansko mafijo kot s paramilitarističnimi balkanskimi tolpami, med njimi z Osvobodilno vojsko Kosova, je bila razdeljena na dva dela. Prvi se je osredotočal na tihotapljenje ilegalnih migrantov prek balkanske migracijske poti iz Slovenije v Italijo in naprej v Švico, drugi pa se je ukvarjal s tihotapljenjem orožja, diamantov in pranjem ilegalnega denarja. Aretirani člani balkanske kriminalne združbe naj bi sodelovali tudi pri napadu na Kumanovo v Makedoniji v maju 2015, ko so se spopadli z makedonskimi varnostnimi silami, italijanski policisti pa so med preiskavo odkrili tudi povezave z Novo KLA, ki velja za džihadistično organizacijo.

Preiskava se je pričela z nadzorom makedonskega državljana Fatmirja Ljatifija leta 2016 in nato razkrinkala omenjeno mednarodno kriminalno združbo. Pri Ljatifiju so policisti odkrili dolgo in kratkocevno orožje, puške kalašnikov ter bombe, ki jih je združba nedavno tudi dobavljala raznim kriminalnim združbam znotraj Balkana in Slovenije.

Eden izmed njihovih kupcev je bil tudi borec paramilitaristične skupine Nova KLA, ki ga iščejo makedonske oblasti zaradi napada leta 2015,” je pojasnil poveljnik karabinjerjev, pristojnih za preiskavo, Antonio Di Stasio. “Kriminalna združba je za tihotapljenje migrantov uporabljala tudi lažnive pogodbe o zaposlitvah migrantov, ki so jih tihotapili prek Slovenije naprej v Italijo in Švico,” je še pojasnil Di Stasio.

Matteo Salvini je akcijo označil kot dober začetek tedna. (Foto: Twitter)

Uspešno akcijo karabinjerjev je na socialnem omrežju pohvalil tudi Matteo Salvini, kateremu bo ta akcija verjetno v pomoč pri odločitvi glede prošnje oblasti FJK o varovanju slovensko italijanske meje z večjim številom prisotnih policistov. To tudi ni bil prvi primer v zadnjih mesecih, ko so italijanski policisti na prste stopili balkanskim tihotapcem migrantov in orožja, ki so uporabljali Slovenijo kot lahko prehodno območje za svoja mednarodna kriminalna dejanja.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu Primorska24.