fbpx

Janković bo izdatno podražil vrtce, nekaterim družinam bo vzel celoten regres – temu nasprotujejo v svetniški skupini SDS

Foto: STA

Podražitev vrtca za otroke iz prvega starostnega obdobja bo znašala mesečno med 5,26 in 44,73 evra, glede na dohodninski razred. 60 odstotkov družin v Ljubljani spada v peti oziroma višji plačilni razred, kar pomeni, da bo strošek za enega otroka na letni ravni višji od najmanj 244 evrov do 537 evrov na družino. Za drugo starostno obdobje pa bo letno povišanje v večini družin povzročilo dodatnih 185 do 406 evrov stroškov letno. Podražitvam odločno nasprotujejo v SDS.

Od vnovične izvolitve župana Zorana Jankovića smo priča podražitvam praktično vseh storitev, ki jih občina zagotavlja svojim prebivalcem. Potem ko je župan skupaj s svojo večino v mestnem svetu oziroma Holdingu Ljubljana povišal ceno oskrbe s pitno vodo, parkirnine, grobnine, enkratne vozovnice LPP in ogrevanje, namerava na današnji seji mestnega sveta podražiti še vrtce, in to za kar 14 odstotkov.

Večina družin bo izgubila celoten regres
Podražitev vrtca za otroke iz prvega starostnega obdobja bo znašala mesečno med 5,26 in 44,73 evrov, glede na dohodninski razred. 60 odstotkov družin v Ljubljani spada v peti oziroma višji plačilni razred, kar pomeni, da bo strošek za enega otroka na letni ravni višji od najmanj 244 evrov do 537 evrov na družino. Za drugo starostno obdobje pa bo letno povišanje v večini družin povzročilo dodatnih 185 do 406 evrov stroškov letno.

Od volitev dalje je župan Zoran Janković povprečni družini priskrbel tudi naslednje podražitve:

– od 1. januarja je za 10 odstotkov dražje daljinsko ogrevanje – položnica družine se je mesečno dvignila z 90 na 99 evrov (108 evrov več na leto),

– položnica Snage je od 1. marca dražja za 22 odstotkov – položnica družine se je s 40 evrov dvignila na 48,8 evra (105 evrov več na leto),

– položnica Vo-Ke je od 1. marca dražja za 5 odstotkov – položnica družine se je s 40 evrov povišala na 42 evrov (24 evrov več na leto).

Če seštejemo vse stroške štiričlanske družine, posredno upoštevamo še dodatne podražitve LPP in dražje parkirnine, pridemo do zneska povprečnega regresa, ki naj bi ga družine porabile za svoj oddih. S to podražitvijo vrtcev pa bo šla večina regresa predvsem za pokritje dražjega življenja v Ljubljani kot posledica vseh podražitev, ki jih je župan Janković izpeljal po lanskih volitvah.

“V SDS odločno nasprotujemo povišanju cen vrtcev. Za podražitev glede na javnofinančni položaj občine ni nobenega razloga. Poleg tega župan Janković na isti seji znižuje prostorske normative v vrtcih, kar pomeni, da dodatno znižuje stroške predšolskega varstva. V svetniški skupini SDS se zavzemamo za družinam prijazno mestno politiko, zato bomo glasovali proti predlaganemu dvigu cen vrtcev,” so zapisali v javni objavi.

Peter Truden