Janšo v Golobovi Novi Gorici pričakala polna dvorana ljudi

Veliko zanimanje za pogovorni večer z Janezom Janšo. (Foto: X)

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je v sredo organiziralo pogovorni večer z osamosvojiteljem, državnikom in domoljubom Janezom Janšo. Ups, nekaj se dogaja. Prepolna velika dvorana z gostom Janezom Janšo in Eriko Jazbar v “golobovi” Novi Gorici; To, da vlada vzpostavlja medijski monopol, najbolj škodi njim samim … Laž potrebuje močne zvočnike, resnica deluje tudi, če je povedana tišje …,” je glede izrednega zanimanja za dogodek izpostavil dolgoletni novinar in voditelj RTVS dr. Jože Možina.

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je tekom pogovora, ki je potekal v okviru “Goriških večerov”, pojasnil, da bodo te evropske volitve prelomne. “Ljudje sicer ne verjamejo, da lahko 8 ali 9 slovenskih poslancev spremeni karkoli v parlamentu, ki ima več kot 700 poslancev. A volitve bodo pomembnejše, kot si večina misli. EU je namreč močno zatavala,” je pojasnil in spomnil, da je bila EU ustanovljena kot mirovni projekt, potem pa so ambicije rasle in namesto strukturne kohezije se je gradila evropska birokracija, ki je postala faktor odločanja. “In to je velikanski problem.”

Foto: X

Janša je v Novi Gorici poudaril, da je trikrat vodil vlado in so bili vedno napadeni in kritizirani. “Vse, kar smo naredili, je bilo označeno za napako. Če smo imeli srečo. Če nismo imeli te sreče, je bilo označeno za zločin,” je izpostavil in dodal, da je še hujše od tega, če te samo hvalijo, ker potem misliš, da si vsemogočen, da vse narediš prav.

Foto: X

Na srečanju je spregovoril tudi glede problematike ukinjanja volišč in glasovanja na predčasnih volitvah. V zadnjih letih je bilo namreč v Sloveniji ukinjenih več kot 200 volišč, največ v kraju Šmarje pri Jelšah. “Predstavljajte si nekoga, ki je imel volišče vsa leta zraven, v sosednjem gasilskem domu, zdaj pa se mora tja peljati več km.” Po besedah Janše je v Ljubljani povsem drugače, saj je volišče za vsakim vogalom.

“Problem so tudi predčasne volitve, kjer glasujete, potem se skrinjice zapečatijo, naslednji dan enako, enako tudi tretji dan. Potem čakajo, varuje pa jih Zoran Janković, je povedal in spomnil, da so do sedaj že trikrat predlagali, da se glasovi vsak dan preštejejo, rezultati se namreč ne objavijo, se pa naredi zapisnik. “Potem ni možno goljufati. Ampak, ne, to nikoli ni sprejeto,” je bil kritičen. 

Veliko zanimanje ljudi za pogovorni večer je presenetilo in razveselilo Janšo, ki je v znak zahvale zapisal: Hvala Nova Gorica za prepolno dvorano na Goriških večerih, še posebej  za vztrajnost vsem, ki so pogovor spremljali stoje, iz predverja ali celo skozi okna. Tako nabite dvorane so bile samo še v času Slovenske pomladi.”

N. Ž.