fbpx

Januar – mesec z dvema obrazoma

Foto: Pixabay

Enkrat mesečno bomo na našem portalu predstavili pomen posameznega meseca. Najprej je seveda na vrsti januar.

Januar je prvi mesec v letu po gregorijanskem koledarju, njegovo ime pa izvira iz latinske besede ianuarius, ki se je razvila iz imena rimskega boga Janusa z dvema obrazoma – enega, ki je bil obrnjen v preteklost, in drugega, ki je gledal v prihodnost. Zanimivo je, da so Rimljani verjeli, da januar predstavlja vrata v novo leto in da jih bo bog Janus najbolje zaščitil, če bodo v tem mesecu žrtvovali živali in dajali darila.

Za januar so značilne nizke temperature v mnogih delih sveta. To je tudi mesec, ko se mnogi ljudje sprostijo po prazničnem obdobju in začnejo na novo začrtati svoje dejavnosti. V mnogih državah se v tem mesecu praznuje novo leto, Božič in dan državnosti.

Ena od značilnosti januarja je, da je to edini mesec, ki v angleščini nima naglašenega samoglasnika. Druga zanimivost pa je, da je januar mesec rojstva nekaterih znanih osebnosti, kot so Elvis Presley, Martin Luther King mlajši in Neil Armstrong.

Januar se ponaša s hladnimi temperaturami in mrazom v večini delov sveta. V tem mesecu so koristna topla in udobna oblačila, ki ščitijo pred mrazom: termo hlače, topli puloverji in jope, bunde ali kape, rokavice in šal. Prav tako so uporabna vodoodbojna oblačila, dežniki in pokrivala, ki ščitijo pred vlažnostjo in mokroto, saj v tem mesecu pogosto dežuje ali celo sneži.

e-maribor