fbpx

Kako je kandidat Levice za celjskega župana kot mestni svetnik ves čas posloval s celjskimi zavodi

Kandidat Levice za celjskega župana Matija Kovač je kot mestni svetnik posloval s celjskimi zavodi. (Foto: STA)

Nedavno soočenje kandidatov za župana občine Celje je postregel z lažno obtožbo proti Bojanu Šrotu in zamolčanju bistvenih informacij o njegovem protikandidatu. Najprej se je Šrota obtožilo, da je kršil zakon o integriteti. Kasneje so morali medijski delavci izdati popravek, šlo je namreč za laž. Nato je v oddaji Faktor celjska odvetnica Nina Bojović razkrila podrobnosti, ki pa bremenijo Šrotovega nasprotnika Matijo Kovača. Med drugim, da je kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, naš pregled pa je pokazal, da je njegov največji podpornik, ravnatelj Gimnazije Celje, hkrati tudi njegov poslovni partner. Še več, Kovač je že dva mandata celjski mestni svetnik, ob vsem tem času pa tako ali drugače posluje z zavodi, katerih ustanoviteljica je (ali pa ima v njih svoje predstavnike) Mestna občina Celje. 

Matija Kovač je prejel sredstva od zavoda Celeia, čeprav je član Sveta zavoda, to pa je kršitev zakona o integriteti. Njegova mama je zaposlena na direkciji za vode in je tudi tam prejel določena sredstva. Delati se neumnega na soočenjih pa tudi, da novinarji ne preverijo sami tega, kdo je s kom kdaj posloval, ni prav,” je v oddaji zatrdila odvetnica Nina Bojović.  So bili torej novinarji pač površni, ali pa jim je bilo naročeno, da medijsko “bildajo” zamaskiranega kandidata Levice?

Veliko verjetneje je, da je šlo za načrtno “bildanje” kandidata Levice. Namreč izpustiti podatek, da je mati kandidata za župana zaposlena v Direkciji za vode, od koder je Kovačeva partnerka Mojca Črešnik na svoj s. p. prejela okoli 40 tisoč evrov, na kar je prav tako opozorila Bojovićeva, podatki pa so dostopni na Erarju, ne more biti nenačrtno. Videti je, da poslovanje podjetij Kovača in njegove partnerke temeljijo prav na sodelovanju s “prepovedanimi” zavodi. Se bosta temu sodelovanju odpovedala, če Kovača izvolijo za župana? Ni bilo namreč slišati, da bi se kdaj kakor koli izrekel glede tega. Se bo Kovač v primeru izvolitve odpovedal sodelovanju s srednješolskim centrom? Tudi v šoli ima občina svojega predstavnika v svetu zavoda.

Njegov največji podpornik k njemu preusmeril javni denar
Kovačev prvi podpornik je bil ravno ravnatelj celjske gimnazije Gregor Deleja, s katerim je kandidat za župana v preteklosti dobro finančno sodeloval. Gimnaziji je preko d. o. o.-ja izstavil račun za pet tisoč evrov.

Gimnazija Celje je na Kovačev d. o. o. nakazala več kot 5,5 tisoč evrov. Foto: Erar

Ravnatelj Gimnazije Celje pa je bdel tudi nad naslednjo transakcijo javnofinančnih sredstev, ki jo je prejela Kovačeva poslovna in zasebna partnerka. Kot že rečeno, je šlo za več kot 10 tisoč evrov.

Foto: Erar

Mestni svetnik in hkrati poslovni partner občinskih zavodov
Na portalu 24ur so navedli, da mestni svetnik Kovač in njegova partnerica sodelujeta z javnimi zavodi v lasti celjske občine. “Kovačev s. p. Zgradbazamisli je od Muzeja novejše zgodovine Celje od 2019 do danes dobil 7.002,5 evra. Podjetje z enakim nazivom Zgradba zamisli, ki je v lasti njegove partnerice Mojce Čresnik, je lani in letos od muzeja dobilo skupno 4.304,5 evra. Njegova partnerica pa je prek svojega s. p.-ja Zgradbazamisli, ki od januarja 2021 ne deluje več, od muzeja dobila 31.394 evrov. Po podatkih Erarja nihče od njiju ni posloval s celjsko občino,” so zapisali in dodali pojasnilo KPK-ja, da se omejitev ne nanaša na javne zavode in javna podjetja, katerih ustanoviteljica je sicer občina, če v teh ni hkrati funkcionar zaposlen. S. p. Čresnikove resda ne deluje več, je pa zastopnica Kovačevega podjetja in d. o. o.-ja.

Foto: Erar

Kovač je kasneje v medijih “pojasnil”, kjer so izpostavili sodelovanje Šrotove soproge s podjetji, ki so v lasti mestne občine. Po mnenju Kovača bi morali imeti ničelno toleranco pri kršenju zakonodaje ta tem področju – se bosta torej tudi on in njegova partnerka odpovedala sodelovanju z ustanovami pod okriljem občine? Kovač je v oddaji sam poudaril, da svetnikom ni dovoljeno poslovanje z mestno občino Celje, istočasno pa se mu njegovo sodelovanje s Celjskim muzejem novejše zgodovine, pri prenovi Fotohiše pelikan in še kje, ni zdelo prav nič sporno. Le kdo bi razumel? Kot že rečeno pa prepoved iz 35. člena zakona o integriteti velja tudi za poslovanje organa ali organizacije javnega sektorja s funkcionarjem ali njegovim družinskim članom kot fizično osebo. Kovač je bil mestni svetnik že dva mandata, zanimivo bi bilo torej slišati, kako v tem primeru pojasnjuje poslovanje podjetja njegove partnerke.

Nenavadne poslovne prakse
Ob vsem skupaj, pa v oči bodejo tudi nenavadne poslovne prakse Kovača in njegove partnerke. Iz vpogleda v poslovni register izhaja, da je Kovač na začetku svoje podjetniške poti leta 2018 odprl s. p. Uradna zastopnica njegovega s. p.-ja je njegova poslovna in zasebna partnerka Mojca Črešnik. Črešnik Mojca, njegova poslovna partnerka, na neki točki zapre svoj s. p. in odpre d. o. o.

Potencialna davčna optimizacija in Kordiševa podpora
Kovačev s. p. in d. o. o., katerega ustanoviteljica je njegova partnerka, sta del istega poslovnega ekosistema. O tem pričajo skupna imena poslovnih entitet in tudi dejstvo, da je Črešnikova zastopnica svojega d. o. o.-ja in Kovačevega s. p.-ja. Samostojni podjetniki se pogosto odločijo, da bodo ustanovili d. o. o., kadar želijo tekmovati na javnih razpisih, številni namreč zahtevajo, da se lahko na razpis prijavijo le družbe z omejeno odgovornostjo. Soobstoj d. o. o. in s. p-ja pa je pogosto tudi manever davčne utaje. Ponekod se ustanovitelji d. o. o-jev v lastni družbi zaposlijo z minimalno plačo, nato pa tej isti družbi izdajajo račune iz (ponovno) lastnega popoldanskega s. p-ja. in si tako po bistveno manjši obdavčitvi izplačujejo dodatne prejemke. V tem primeru je videti, kakor da gre v praksi za enoten poslovni podjem. Ta strankam izmenično izdaja račune iz ene poslovne osebe, drugič iz druge. Malce zaradi davčne optimizacije, malce zaradi lažjega tekmovanja na javnih razpisih. Kovač je imel tekom politične kampanje vse možnosti, da bi pojasnil, zakaj en poslovni ekosistem potrebuje toliko poslovnih oseb, a tega ni storil. Le zakaj.

Kandidat za celjskega župana Matija Kovač je dobil podporo največjega poraženca predsedniških volitev – Mihe Kordiša.

No, ob teh domnevnih praksah pa je prejel tudi podporo največjega političnega skrajneža Mihe Kordiša iz stranke Levica.

Sara Bertoncelj