Jožko Kert: “Če se mlad človek zastrupi s petjem, ta strup deluje vse življenje.”

Jožko Kert (Foto: e-koroska.si)

Letošnje leto kultura na Prevaljah obeležuje več pomembnih obletnic. Mineva namreč 90 let, odkar je celovška Mohorjeva družba zapustila začasni dom na Prevaljah, prav tako je 20. obletnica delovanja Kulturnega društva Mohorjan in 20 zaporednih let prirejanja memoriala dr. Francu Sušniku s Sušnikovimi dnevi. Ustanovitelj društva Mohorjanov, ki so si ime nadeli po Mohorjevi družbi, pa je Jožko Kert, izjemno pomemben koroški kulturnik. Brez Jožka, gonilne sile Mohorjanov in ustanovitelja pevskega zbora Vres, bi bila danes kulturna slika Prevalj najverjetneje nekoliko drugačna. Samo podatki, da so Mohorjani v dveh desetletjih delovanja organizirali skoraj 600 prireditev in sodelovali z več kot 100 pevskimi zbori, pove, da je njihov doprinos h kulturi v Mežiški dolini in prav tako v širši Koroški nadvse bogat. Z Jožkom Kertom smo se za nedeljski intervju pogovarjali o dosežkih Mohorjanov, Mohorjevi, zborovskem petju in njegovem glasbenem ter kulturnem ustvarjanju.

“Tako kot svet glasbe je tudi kemija nek čudovit, čuden in čaroben svet.”

Jožko, ste inženir kemije, celotno kariero ste bili zaposleni v laboratoriju ravenske železarne, poleg tega pa ste se že od študentskih let aktivno kulturno udejstvovali. Kemik in ob tem še zborovski pevec, velik kulturnik – kombinacija, ki je ne srečamo vsak dan.
Mislim, da v življenju ni treba ločiti poklicne smeri človeka od njegove osebnosti, nagnjenj in pripadnosti nekemu svetu. Že kot otrok sem stopal po pestri glasbeni poti, igral sem klavir in pel v pevskih zborih. Pri 15 letih sem stopil na kor prevaljske fare. Tudi pozneje, ko sem začel s študijem, sem bil član Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. Že od malih nog sem bil torej usmerjen v svet kulture s poudarkom na glasbi, ki me spremlja vse življenje. Kot dijak sem razmišljal o študiju glasbe, vendar nisem imel srednje glasbene šole, ki je bila predpogoj za glasbeno akademijo. Študij kemije me je navduševal; tako kot svet glasbe je tudi kemija nek čudovit, čuden in čaroben svet.

Več na e-koroska.si …