fbpx

Kako bogati so lastniki Iskre in družina Šešok?

Foto: moja-dolenjska.si

Iskra, elektro in elektronska industrija, d. d., katere del je tudi semiška Iskra, tovarna kondenzatorjev, je v lasti družine Šešok, katere premoženje je na zadnji lestvici 100 najbogatejših v državi ocenjeno na 44,9 milijona evrov. Družina se je s tem uvrstila na 28. mesto. V reviji Manager so ocenili, da je v tem premoženje Dušana Šešoka vredno 26,1 milijona evrov. S tem zneskom pa bi se kot posameznik uvrstil na 62. mesto.

Dušan Šešok je neposredni lastnik 53,4 odstotka Iskre. Hkrati je tudi predsednik uprave. Preostali delež Iskre, 46,60 %, je bil še pred letom dni v lasti Jožeta Godca, nekdanjega drugega moža Iskre, in 13 drugih Iskrinih vodilnih. Godec je imel večino (41,12 %), preostalih 12 pa je imelo od 0,25 do 1,78 % lastništva. Nato se je to spremenilo, Godec se je upokojil in svoj delež za približno 7,7 milijona evrov prodal podjetju Taxgroup GMBH s sedežem v Nemčiji. Taxgroup je odkupil tudi deleže preostalih dvanajstih. S tem se je končalo družinsko lastniško prevzemanje Iskre kot celote, ki so ga začeli že pred leti.

Zdaj so lastniki Iskre Dušan Šešok (53,40 %) in Taxgroup GMBH (46,60 %).

Ker pa gre v primeru podjetja Taxgroup za podjetje, ki je v večinski lasti Šešokovih sinov (Klemna in Matije), je Iskra skorajda v celoti v lasti družine Šešok. V Managerju, kjer so pripravljali lestvico najbogatejših, pa so nato člane družine povezali, saj sta Klemen in Matija vstopila tudi v upravljanje Iskre.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.