Kako ukrepati, če najdete poginulo ali ranjeno žival

Foto: Twitter

Če najdemo poškodovano ali vidno bolno prostoživečo žival, pokličemo regijski center za obveščanje na številko 112 in povemo, kaj smo našli in kje, javnost obveščajo na Lovski zvezi Slovenije.

Velikokrat se zgodi, da ob cesti najdemo povoženo žival, ki je že mrtva ali pa še kaže znake življenja. Navodila, kako ravnati v takšnih primerih, so izdali na Lovski zvezi Slovenije, kjer predlagajo, da obvestite regijski center za obveščanje na številko 112 in poveste, katero žival ste našli in lokacijo. Regijski center za obveščanje (ReCO) bo glede na lokacijo, kjer smo našli poškodovano žival, poklical upravljavca lovišča – lovsko družino, če gre za divjad, oziroma azil za živali, če gre za zavarovano vrsto živali.

Predstavniki azila bodo žival, ki spada med zavarovane vrste, prevzeli in jo odpeljali v oskrbo. V azilu ne smejo sprejeti divjadi. Če gre za divjad, pridejo na ogled lovci, ki o stanju živali obvestijo lovskega inšpektorja. Če je žival manj poškodovana, se lahko vrne v naravo. V primeru hude poškodovanosti pa lovski inšpektor odredi izredni odvzem. Lovci izvedejo odrejene ukrepe, saj je divjad v lasti države, lovske družine kot upravljavke lovišč pa so s koncesijsko pogodbo zavezane izvajati lovskoupravljavske načrte, ki jih predpiše država.

Poginulo divjad prevzame higienska služba. Poginulo žival, ki spada med zavarovane vrste, pa prevzame Prirodoslovni muzej Slovenije.

Peter Truden

 • Skrajno Desni

  Žival odpelješ na urgenco, islamista pa dotolčeš.

 • Dr. E.K.

  Spustiš kri … zaviješ v polivinil … vržeš v gepek … obesiš v hladilnico za 4 dni … pol pa golaž …

  • tretjerazredni

   S čim boš pa prerezal žile ranjeni živali, ne nosi vsakdo s seboj ostro mačeto, niti ni najbolj pametno poskušati s pipčem, če res ne veš kaj počneš, takih je pa.malo.

 • tretjerazredni

  Uh, kako kompliciran protokol, lahko bi vse prevzeli cestarji, ki itak morajo križariti po cestah, odstranjevati razne ovire ter obnavljati cestišče.
  Vsaka divja žival takoj pobegne pred človekom, kadar je preveč ranjena, bi ko bilo verjetno najbolje takoj in na licu mesta pokončat, ampak večina.slovencev danes tega niso več sposobni. Ker moramo klicati pomoč, lahko agonija traja tudi več ur, kar se mi zdi nesprejemljivo, siliti ljudi v uboj živali pa sploh ne pride v poštev, ker bi marsikdo naredil tako štalo, da.bi se še profesionalcem obrnil želodec ali bi lažje poškodovani živali povzročili nesluteno trpljenje, ko ji ne bi znali vzeti življenje.
  To so pač sive cone človeških zakonov, ko univerzalna pravila.enostavno ne morejo obstajati in mora.presoditi kaj je kdaj.najbolj prav vsakdo sam.

 • Felikss_AH

  Manjkajo še natančna navodila kako v primeru da najdeš povoženo ne-avtohtono žival iz Afrike ali Srednjega Vzhoda in Juga Azije. Dokler še ni določeno kak in kako… če ne miga odpelješ naprej… če pa migeta pa NEKAJKRAT po čez in poševno, FORVERC in RIKVERC… na kar ODPELJEŠ