fbpx

Kakšne so lahko posledice vojne v Ukrajini za našo prehransko varnost in ali je potreba po nujnem ukrepanju Evropske komisije?

Po mnenju evropskega poslanca Franca Bogoviča se mora Evropska komisija vzdržati predložitve kakršnihkoli novih zakonodajnih predlogov, ki bi lahko ogrozili obseg pridelave hrane v EU. Podpredsednik SLS je ob tem izpostavil potrebo po zagotovitvi delovanja enotnega notranjega trga v Evropski uniji.

Evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič je v odziv na, kakor so to opisali na Radiu Ognjišče “dramatično spremenjene razmere na področju oskrbe s hrano”, prepričan, da se mora Evropska komisija vzdržati predložitve novih zakonodajnih predlogov, ki bi lahko ogrozili obseg pridelave hrane v EU.

Bogovič je ravno tako izpostavil potrebo po zagotovitvi delovanja enotnega notranjega trga EU. Predvsem bi po mnenju poslanca SLS bilo potrebno glede na dogajanje v Ukrajini pospešiti setev jarih žit. Za te namene bi Bogovič sprostil zemljišča, ki so trenutno namenjena za praho in ponovno aktiviral zemljišča, ki so kategorizirana kot trajne travinje. Največja ovira pri vsem tem naj bi bila skupna evropska politika.

Poslanec SLS je poudaril potrebo po stabilizaciji trga in zagotovitvi zadostnih lastnih zalog in se zavzel za ponovno rabo pesticidov pri stročnicah. Kot je poudaril Bogovič, je ključno pravočasno ukrepati.

Peter Truden