fbpx

Kam največ potujemo Slovenci?

Foto: STA

V letu 2018 je največ prebivalcev Slovenije obiskalo Hrvaško, kar predstavlja kar 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino, sledile pa so Italija, Avstrija ter Bosna in Hercegovina.

Po navedbah Sursa si je v lanskem letu med vsemi gospodinjstvi v Sloveniji enotedenske letne počitnice lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev ali za odstotno točko več kot v letu 2017 in največ, odkar izračunavajo ta podatek (tj. od leta 2005). Na ravni statističnih regij je bilo največ gospodinjstev, ki so si lahko privoščila počitnice, v osrednjeslovenski (81 odstotkov), najmanj pa v pomurski statistični regiji (61 odstotkov).

Kam največ potujemo Slovenci in koliko nas stanejo počitnice?
V letu 2018 je največ prebivalcev Slovenije obiskalo Hrvaško, kar predstavlja kar 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino, sledile pa so Italija, Avstrija ter Bosna in Hercegovina. Povprečni dnevni izdatki so v letu 2018 znašali okoli 50 evrov na turista (v Sloveniji 40 evrov, v tujini 53 evrov). Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan (90 evrov; v Sloveniji 67 evrov, v tujini 100 evrov), turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču, pa povprečno najmanj (18 evrov; v Sloveniji 18 evrov, v tujini 19 evrov).

Cene počitniških paketov in nastanitvenih storitev v Sloveniji so zelo odvisne od sezone. Najbolj se dvignejo v glavni turistični sezoni, to je v juliju in avgustu.

Več si oglejte na portalu utrip-ljubljane