fbpx

Kandidat Židanovih Socialnih demokratov za župana Nove Gorice pijan povzročil nesrečo!

Kandidat za župana Nove Gorice Sebastjan Komel. (Foto: STA)

7. maja letos je kandidat Židanovih Socialnih demokratov za župana Nove Gorice Sebastjan Komel pijan povzročil prometno nesrečo. Pri tem je napihal 0,94 miligrama alkohola v izdihanem zraku, kar je 0,44 promila.

Primorske novice danes pišejo, da je kandidat Socialnih demokratov za župana Nove Gorice Sebastjan Komel 7. maja letos povzročil prometno nesrečo. Policisti so na podlagi alkotesta izvedeli, da je bil ta v alkoholiziranem stanju, saj je napihal 0,94 miligrama alkohola v izdihanem zraku.

“Res se je zgodilo. In še vedno mi je strašno žal,” se je odzval Komel na vprašanje Primorskih novic. Območna organizacija Socialnih demokratov Nova Gorica je kandidata za župana Mestne občine Nova Gorica Sebastjana Komela predstavila 29. avgusta. Diplomirani ekonomist, ki prihaja iz gospodarstva, Sebastjan Komel med svojimi ključnimi prioritetami vidi zlasti spodbujanje gospodarskega razvoja novogoriške občine, saj meni, “da na tem področju v zadnjem desetletju ni bilo skoraj nič narejenega”.

Ali bo Komel po razkritju afere še kandidat za župana Nove Gorice, smo povprašali tudi na stranko SD. Na odgovore še čakamo.

Seznam politikov, ki so v preteklosti pred vožnjo pregloboko pogledali v kozarec, je dolg
Ta primer še zdaleč ni edini, ko so policisti za volanom ujeli vinjenega župana. V začetku leta so postojnskega župana Igorja Marentiča možje v modrem za volanom ujeli s kar 1,73 promila alkohola v krvi, po celem mesecu skrivanja, kolikor je preteklo od dogodka, pa na mu na začudenje mnogih niti na misel ni prišlo, da bi odstopil. Hud incident pa je pred dvema letoma povzročil tudi kranjski župan Boštjan Trilar, ko je po tem, ko je povzročil prometno nesrečo, pričel zmerjati policiste, žalil je reševalno osebje, upiral pa se je tudi alkotestu. Za našteto mu je bilo odrejeno pridržanje, odvzem krvi pa je po pričakovanjih pokazal, da je bil Trilar v času nesreče močno pijan. Okrajno sodišče mu je nato izreklo 18-mesečno prepoved vožnje ter 5.600 evrov globe, Trilar pa se je pred javnostjo branil z naravnost bizarnim izgovorom, da je prometno nesrečo povzročil kot zasebna oseba in ne kot župan Kranja – kar ostaja še danes.

Veliko pozornosti je v preteklosti zbudil incident z Gašparjem Gašparjem Mišićem, takratnim predsednikom uprave državne Luke Koper, ki je leta 2014 napihal približno 1,25 promila, ko so ga policisti ustavili med vožnjo prestižnega range roverja. Tudi on je bil poln izgovorov, najprej je trdil, kako so mu nasprotniki to “lepo servirali”, nato se je izgovarjal na jemanje antibiotikov, ki naj bi po njegovem umetno dvignili izmerjeno raven koncentracije alkohola v krvi. Državljani nismo tako neumni, da bi mu verjeli, prav tako pa so medicinski strokovnjaki njegove neumne izgovore hitro ovrgli in pojasnili, da v primeru uživanja alkohola ta zmanjša učinkovanje antibiotikov, ne pa, da antibiotiki okrepijo delovanje alkohola. Kot privilegiran državljan kljub začasno odvzetemu vozniškemu dovoljenju ni trpel posledic svojega neodgovornega ravnanja. Ko mu je državna Luka Koper zagotovila službeno vozilo s šoferjem, mu je bilo še udobneje, predvidevamo. Nesrečo s katastrofalnimi posledicami pa je v Sarajevu povzročila takratna tamkajšnja veleposlanica Nataša Vodušek, in sicer med vožnjo službenega mercedesa z diplomatskimi tablicami. Močno vinjena je namreč udeležencu prometne nesreče povzročila hude telesne poškodbe, predsednik republike jo je po dogodku odpoklical, obsojena pa je bila na eno leto zaporne kazni, ki jo je zaključila predčasno. Verjetno ni treba poudarjati, kakšno škodo je s svojim ravnanjem povzročila ugledu Slovenije.

Drugače od naštetih pa je leta 2010 ravnal takratni minister za regionalni razvoj in lokalno samoupravo, Henrik Gjerkeš. Po službeni zabavi so ga policisti med vožnjo zalotili pijanega za volanom, po dogodku pa je bil s strani policije pridržan do streznitve. Presenetljiv pa je bil njegov odziv na dogodek. Takoj je namreč sprejel odgovornost za svoja dejanja in odstopil kot minister, kar je glede na splošno nizko politično kulturo v Sloveniji prava redkost.

C. Š.