Kazni za regrat do 7 tisoč evrov!: Težko bi našli večjo neumnost ali slovenska birokracija na robu blaznosti

Foto: sta

Davčna birokracija za prodajo regrata, čemaža, šopkov pomladnega cvetja, kot so zvončki, telohi in mačice, zelišča, kasneje pa tudi šparglji, borovnice, jagode in podobno, je v Sloveniji na robu blaznosti. Prodajalci navedenega na tržnici ali kakorkoli drugače so namreč deležni kup birokratskih ovir. Registrirano morajo imeti dejavnost ali pa priglašeno osebno dopolnilno delo in kupljeno vrednotnico. Če tega nimajo, jih bodo inšpektorji okrivili dela na črno z zagroženo globo od 1.000 do 7.000 evrov.

Še bolj kot to pa je za večino moreče, da mora posameznik, ki prodaja nabrano v naravi, o prodaji mesečno in polletno obvezno poročati Finančni upravi Republike Slovenije (Furs). In še je tega.

Osebno dopolnilno delo je leta 2015 uvedla takratna vlada na predlog ministrice Anje Kopač Mrak iz stranke SD. Navkljub opozorilom, da so s tem na mnogih področjih brcnili v temo, stvari do danes še niso popravili. To niti ne čudi, Kopač Mrakova je namreč državna sekretarka v kabinetu Marjana Šarca, zato je težko pričakovati, da bo popravljala svoje napake.

V nadaljevanju smo zbrali pomembnejše napotke o tem, kako na tržnici prodajati regrat in ostalo nabrano, da bo vse “po črki zakona”.

1. Če nameravate kot fizična oseba nabrani regrat prodati, morate imeti registrirano osebno dopolnilno delo (ODD). Nabiranje regrata sodi pod ‘nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki’ in tega ne morete početi, če nimate registrirano ODD. Po navedbah finančne uprave se regrat, čemaž in ostalo uvršča med gozdne sadeže oziroma zelišča. Kot osnovna oblika šteje tudi opran regrat.

2. Zaradi postopkov prijave osebnega dopolnilnega dela morate imeti elektronski naslov, brez tega ne morete opraviti postopka prijave.

3. Pred začetkom opravljanja del morate osebno dopolnilno delo prijaviti na Ajpesu – tukaj.

4. Pridobiti morate kvalificirano digitalno potrdilo. To brezplačno pridobite na upravni enoti.

5. Ko imate digitalno potrdilo, lahko začnete s prijavo ODD prek spleta. Na svoj elektronski naslov boste dobili zaporedno številko, pod katero ste vodeni na seznamu izvajalcev ODD.

6. Prijavo lahko opravite tudi osebno na upravni enoti.

7. Sledi nakup vrednotnice. Zgolj prijava ODD ni dovolj.

Če ne boste imeli pri sebi vrednotnice, ko boste prodajali regrat, tvegate kazen. Tudi če ste prijavili ODD, brez vrednotnice regrata ne morete prodajati.

Kazen za delo brez vrednotnice je od 400 do 5.000 evrov.

Vrednotnica je potrdilo, da ste prijavili osebno dopolnilno delo, in stane 9,48 evra, velja le za en mesec. Vrednotnico morate imeti pri sebi, medtem ko prodajate. Če imate ODD prijavljeni sami, z vašo vrednotnico ne sme prodajati nekdo drug.

Vrednotnico pridobite prek portala e-uprava ali na upravni enoti. Če kupite prek spleta, potrebujete digitalno potrdilo. Vrednotnico pridobite takoj, plačate jo lahko z debetno ali kreditno kartico. Ko vrednotnico plačate, si jo lahko sami natisnete.

8. Izdati morate račun, ki je predviden za osebno dopolnilno delo. Za to sicer ne potrebujete davčne blagajne. Račun lahko napišete na paragonskem bloku, vendar mora biti ta izdan v treh izvodih (en za stranko, drugi zase, tretji za Furs). Kopije računov morate hraniti kar 10 let.

Račun, ki ga boste izdali za prodan regrat, mora vsebovati naslednje podatke: zaporedno številko, osebno ime in naslov ter davčno številko izdajatelja, kraj in datum izdaje, specifikacijo dobavljenega (v tem primeru regrata), z mersko enoto in ceno ter skupno vrednost prodanega regrata, ime in naslov kupca, če ta ni fizična oseba, podpis izdajatelja računa.

9. Prihodke iz osebnega dopolnilnega dela morate polletno sporočati na Furs. To storite na na posebnem obrazcu, ki ga lahko oddate prek eDavkov ali v enoti Fursa. Poročilo morate oddati do 10. v mesecu po preteku polletnega obdobja.

Prihodek iz naslova osebnega dopolnilnega dela v posameznem polletju koledarskega leta v seštevku ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač, kar pomeni okoli 3.300 evrov. Dohodek iz ODD se šteje k dohodnini. Tako morate vložiti še napoved za odmero akontacije dohodnine.

Foto: sta

10. Napovedati je treba tudi akontacijo dohodnine iz dohodka iz drugega pogodbenega razmerja. Enkrat mesečno, do 15. v mesecu za dohodke, dosežene v preteklem mesecu.

Dodajmo, da pri regratu (zaenkrat še) ni količinske omejitve pri tem, koliko se ga lahko nabere. Vsaj to, vse ostalo je norost brez primere.

Moja-dolenjska.si

 • pajot

  Naj ponovno zacveti siva ekonomija! Blagor ubogim na duhu,kajti njih bo vladajoče kraljestvo.

 • TOML

  Posiliš farmacevto ni nič,
  če si državi dolžan 16mio€ davka ti odpišejo
  za dva nabrana zvončka preveč je kazni 200€,
  za skledo regrata pa 7000€
  Ostane nam samo še, da levičarskim zakonodajalcem potrgamo glave
  in jih fuknemo v kanalizacijo….

  • SIMON ROZIC

   Boš vse kanale zamašil, saj so sami vodenoglavci!!!!

 • althar

  V vsakem socializmu na koncu ješ travo. Očitno se tudi pri nas bližamo koncu socialističnega eksperimenta, ker so nam jo začeli obdavčevati.

  • SIMON ROZIC

   Danes najboljši!

 • hladnik

  To pa je zato, ker sprejemajo takšne zakone ljudje, ki mislijo, da opran regrat raste že na tržnici.

 • Peter

  V državi, kjer je vse urejeno v nulo, je urejeno tudi nabiranje regrata.

  • hladnik

   Si mislil opranega regrata, kajne ?

   • Peter

    Odvisno. Če prodajaš opranega, moraš imeti dokazilo o neoporečnosti vode, v kateri si ga pral, potrdilo dobiš na upravni enoti in stane 6.53 evra. Predložiti moraš tudi plačilo kanalizacije, potrdilo dobiš na UE in stane 6.70 evra, dokazati pa moraš tudi, da si ostanke od pranja odložil okolju primerno in varno, potrdilo je nekoliko dražje, ker je vključen tudi obisk inšpektorja, ki bo zadevo na mestu samem preveril, 50.53 eu plus potni stroški inšpektorja.
    Ja, urejena država stane, no.

   • SIMON ROZIC

    Če bi vedel, kje mrhe butaste zakonodajalske stanujejo, bi jim
    tono “usranega” regrata stresel na prag, pa ga naj “pucajo”
    do konca mandata ! Vsaj enkrat koristno delo!

   • samotoje

    Na opranega bo davek višji.

 • Peter

  V državi, v kateri je več birokratov kot delavcev, si morajo birokrati najti delo, da opravičijo svoj obstoj.

  • hladnik

   in delo opravljajo “volontersko”.

   • SIMON ROZIC

    …volontersko? ..s svetovalnimi pogodbami na tvoj račun!?

 • Boco

  Levaki stejejo nabiralce in prodajalce regrata med bogate kapitaliste. Te pa je treba obdavcit. Ljubljanska leva burzuazija vedar ja rabi denar za svoj priviligiran nacin zivljenja.
  Na trznici veckrat kupim kaksno zelenjavo od stare gospe ki vedno nosi ruto (to je znak kako stara je). Kako si bo ona uredila digitalno potrdilo pa mi ni prevec jasno. Njej je verjetno se manj jasno kaj je email naslov.

  • SIMON ROZIC

   Tržnice so po celem svetu urejene tako, da jim zaračunavajo samo
   stojnico (minimalno). Preverjajo pa res redno, kaj se tam prodaja !
   Pri nas pa samo zaračunavajo, kaznujejo in kradejo!

 • Peter

  Če enim odpisuješ miljone, moraš kje drugje dobiti razliko.
  Volite jankoviće, sovelikzalublanonardil, de.

 • Poserjemsenavse

  če bi Sds vladal, bi kazen bila najmanj trikrat večja…

  • traktor

   A ne bi veljala za vse. Samo za tiste, ki se poserjejo na vse.

  • Peter

   Res je, najmanj trikrat.
   Še sreča, da vlada levica, ane?

  • SIMON ROZIC

   …govoriš iz izkušenj ?

  • učko

   Ti si se očitno posrau na lastne možgane !

  • tohuvabohu

   Govedo lažnivo.

  • Andrej

   Najmanj. Zato pa kar voli levico. VOL.

 • Marija

  Saj ni res pa je

 • Antonius

  Če bo Anja Kopač Mrak slučajno zašla med nabiralce travniške solate, se ji lahko zgodi, da bo končala kot regrat.
  In za regratov kretenizem je *kopačka* celi mandat vlekla ministrso plačo.
  Mrakovi je tema legla na blefersko pamet, tistim, ki njeno stranko volijo, se pa s pamtjo niti pohvaliti ne morejo.

  • SIMON ROZIC

   …če jo slučajno kje srečam, in ko mi pade mrak na oči, bom
   babo zabil tisti meter in pol v zemljo, pa naj se s koreninicami
   hrani, bedača!

 • Anton

  bande komunistične, spravte se lovit tajkune, ne pa delovne, poštene ljudi, ki hočejo v sili svojih razmer si olajšat življenske razmere
  Aja sej res, ti tajkuni so iz “NAŠIH” vrst, le kako se tega nisem že takoj spomnil?

  sarkazem press

 • SIMON ROZIC

  Ogabno! KJe ste zdaj tisti, ki se borite za človekove pravice?
  Prasci, nevredni besed!
  Če je narava usmiljena in človeku ponudi kakšen cent, ga barabe
  sprevržene takoj poberejo in odnesejo v svoj podganji brlog! Samo to
  znajo! Že od l. 1945 dalje!

 • učko

  Idiotizem komunajzlov čedalje bolj izbija na plano, še bolj kot pa za časa komunizma. Levuharji, plenilci davkoplačevalskega denarja, počnejo vse, da zatrejo podjetniško tržne iniciative, nabijajo na vse kazni, kazni na podjetniške dejavnosti, kazni na plače, kazni na poslovno uspešnost itd. In še vedno zmagajo na vseh volitvah !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Le kako je to mogoče ???????!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Peter

   Mediji, učko, mediji.

   • učko

    Narobe, Pero! Ne vidim jest na Hanziju nič slabga. Nova 24 pa je totalno negledljiva. Ljudje ne vidijo ene normalne politične opcije, za to jih več kot polovica ne gre na volitve, ker nimajo koga in kaj volit, sami kreteni, tako na levi kot na desni. Jaz in še mnogi taki volimo desne samo za to, da levuharji ne dobijo preveč. Ampak ta debilna in farška desnuharska politika nima veze s tisto normalno politiko, ki jo jaz želim in še mnogi mnogi, ki pa ne grejo na volitve, ravno iz tega razloga !!!!

    • WISKY 1000

     vozi mujo na svojo 24 kurnik

  • Luiggi

   A si slisou tisto,ni vazno kdo voli,vaznoje kdo galsove steje!???

 • DEATH TO COMMUNISM

  Primatu Roku Furlanu FURS odpiše preko €1mio davčnega dolga, tukaj pa v glavo fukajo reveže, ki bi z nabiranjem regrata zaslužili nekaj €10. Pejte u tri komunajzarske pizde materine!

  • moon

   Saj realno gledano teh kazni prav veliko ne bojo spisali. Je hec v tem, da zelijo imeti ljudi v strahu pred krsenjem zakonov in drakonskimi globami. Katerikoli zakon beres te prime da bi usel, ko zagledas kazni.
   Torej ce povzamem: postenemu cloveku ni za ostati v Sloveniji, katera ja postala mati juznjakov in prevarantov!

   • DEATH TO COMMUNISM

    Imamo na tisoče zakonov, uredb in predpisov, katerih nihče ne uveljavlja. Tam so sami sebi namen. Da pa harajo čefurji in lopovi, je pa narod sam kriv. Kaj pa volijo to golazen, namesto, da bi jih pretepali in streljali?!

    • Luiggi

     Tako je bilo tudi vYugi,sele,ko si se znajdu v cuzi,so ti diktirali zkon,za katerega nisi nikoli slisou!

  • Hubert Pomladni

   Tudi meni je padla v oci njegova oblika lobanje. Se tocno spomnim take iz Naravoslovnega muzeja. Mogoce pa je miljonski odpis v okviru kaksnih pravilnikov o zasciti fosilov?

 • Artur

  Samo, če ste poslušali Brgleza včeraj in ostale parlamentarne komunajzle tako tiste še smrkave indoktrinirane komunajzlske idiote kot tiste že malo starejše je vsakemu poštenemu zavednemu državljanu jasno s kakšnimi psihopati imamo opravka in kakšni nam krojijo našo usodo zato pa to v zvezi kaznijo za regrat do 7 tisoč evrov več ni tako presenetljivo. Smrt komunizmu svoboda narodu !

 • mginko

  “Kazni za regrat do 7 tisoč evrov!” – po partijsko, za partijo, so dovoljena vsa sredstva za doseganje tudi blaznih ciljev, ki omogočajo nadaljni obstoj te mafije.

 • janezxy

  Kje pa je zrastla ta kuzla Kopač Mrak.So jo pozabili cigani.

  • Luiggi

   Pazi Janko,ce bi ti v prejsnjem rezimu izustil neki izvoljenki”KUZLA”,ti se najhujsa anonimnost nebi pomagala.Garantiran bi ti bil najmanj Goli,ce ne kar likvidacija!

 • Franc Šink

  To je posilstvo Slovenske kulture.
  To je tudi posilstvo moje pokojne matere, ki je nas otroke z tem preživljala.
  To ne bi bilo čudno če bi se pojavili krvavo rdeči, namesto rumenih naprsnikov.

 • antimur

  Kopačka, ki je bila sposobna kraje otrok, pa si menda ja ne bo delala problemov okrog regrata. Pa še pokvarjeni, butasti Šarec ji drži štango. Bog nam pomagaj in nas reši kuge, vojn, naravnih nesreč, sploh pa podrepnikov, ki jih je nastavil Kučan in njegova banda.

  • von Rhein

   Nobeno presenečenje.Ta baba ima itak vso pamet v tisti bradavici na čelu.

 • Franjo Trojner

  Že videno, torej gre regrat pod vladavino Šarca in njegove leve klike v izvoz, mi v SLO bomo pa lahko samo travo pasli.

 • Common Sense

  Nič čudnega. Komunisti in njih levičarski nasledniki še nikoli v življenju niso na trgu zaslužili niti evra. ga. Mrakova še posebej ne. Kako naj zdaj ona ve? Pač napišejo en zakon, da -bog ne daj – kakšna stara bakica ne bi preveč zaslužila. To je mentaliteta, to ni naključje.

 • rubec

  Kdor nabira regrat ima nož. Jaz imam s sabo tri. Enega za regrat, dva pa za inšpekcijo. Inšpektorji so dosegli, da so v patrolah vsaj dva.

  • Peter

   Pa imaš opravljen tečaj iz varnosti pri nabiranju regrata?

   • Jožefa Benko

    bilo bi obvezno,ko nabiraš regrat v gozdu,ker je snovalec tega prescripta š’ele včerajj padel z drevesa v dolino šentflorjansko

   • rubec

    To bolj inšpektor rabi.

  • if

   Uporaben bo tudi četrti nož kot pomoč mimoprišli policiji pri obvladovanju ilegalnih migracij.

  • alojz

   Ne boš imel dolgo. Bo kmalu na orožni list. Imeli ga bodo samo “naši”. Ostali pa lesene.

 • lokec

  To pa so bedaki.

 • Dragan Krstič

  Najboljš je na gsilskih veselicah bolane štose za keš mentalnim omejencem prodajat za 800 evrčkov.
  Tam ni nobenga dacarja. Aja zdej po ta novem verjetno bodo.

  • WISKY 1000

   serpentinškovo delo na črno in dohodke pod nujno pregledati za nazaj.

 • Andrej

  Pri komunistih težko najti večjo neumnost? To pa res ni težko. To je kar narod, ki komuniste voli. Že ene četrt stoletja. Zdaj sam čakam, da bo kdo prijavil, da je kriv Janša.

  • WISKY 1000

   pri komunajzarjih v dz ni enega pametnega

 • Dragan Krstič

  Dokler ne bodo dacarski biriči naredili red med branjevkami tako da bodo prijavljale ogromne dohodke in plačevale davke Slovenija ne bo napredovala. Naj se zgledujejo po Zokiji in njegovima sinčkoma kako zavzeto plačijejo DDV in pufe bankam. Če bi bili vsi takšni kot oni bi bil v Slveniji pravi raj al pa vsaj Švica.

 • holzer

  Saj kaj tazga se niso spomnili še v bivši jugovini.
  Ti vladni id#oti so pa pokazal višek svojih neumnosti ki jih premorejo.

  Namesto da bi znižali davke gospodarstvu in pa že toliko opevane davke na plače,ki ga še vedno ni in tud ne vem kdaj sploh bo.
  S tem bi imel ljudje takoj nekoliko višje plače,bi imel večjo motivacijo,sploh še mladi.In nazadnje višje plače,bi ljudje trošili doma,kar bi zopet kapnilo preko ddv v proračun.
  Potem se pa čudijo,zakaj mladi odhajajo v tujino,pa zdravniki itd.
  Ljudje gredo tja ,kjer jim okolje nudi boljše pogoje za življenje,čist preprosto.

  Zanima kako lahko v nekaterih primerih pri nas kar tako nekomu odpišejo dolg,kdo to plačuje in zakaj.V teh primerih se pa pogovarjamo o miljonih evrov.

  Da bi pa se v tej deželici spomnili,če že hočejo dvigovati davke,da bi se bolj obdavčil luksuz,tobak,alkohol,igre na srečo itd.Do tega menda še niso prišli,kar bi blo še najbolj smiselno in to poznajo drugod po svetu.

 • freedomfighter

  Pravilno…zakaj pa bi bili solatarji delezni drugacne birokracije kot ostali

  • alojz

   Vegetrjanstvo se draži.

   • freedomfighter

    Saj se vse drazi

    • WISKY 1000

     mali,noge umit pa spat

     • freedomfighter

      Glede na tvoje ime razumem da hodis spat ob 8ih zvecer…tisti ki ne pademo v komo lahko potrpimo tudi dlje

  • GverilaStyle

   tebi še vedno mami kuha aaaaa?

   • freedomfighter

    Ne…pa ne vem kaj ima moja mama s solatarji…

    • WISKY 1000

     tvoje mama ima enega bumbarja

     • freedomfighter

      Ne sodi po sebi

  • WISKY 1000

   bolek,ti še regrata videl nisi

 • Zdenka Prešern

  ljubljanskim blaznežem ni konca, zato vabim vse regratove privržence na Gorenjsko, pri nas raste čudovit zdrav regrat, naberite si ga kar hočete

 • Vera

  Regrata nam ne dovolijo pobirat , potem pa nam naj okrog hiš nekdo pride rumeno cvetje pobere , saj ni estetsko, kjer je lepa zelenica .S košnjo se nič ne reši .

 • Jan Kovalski

  In frizerke morajo tehtati odstrižene lase.

  Temu se reče diktatura in uničevanje razrednega sovražnika.

 • stajerc5

  Prekleti idioti, v katerem gozdu pa raste regrat!??? Prasci rdeci, nori zavaljeni FDV-jevci, mescanski voluharji in….ne najdem vec besed….
  Se radi bi jedli regrat, samo boste veseli ze, ce boste malo trave dobili! Kmalu bo, o ja, kmalu!!!

  • Hribouc

   sKRATKA, RUKNJENO DO FULA.

 • GverilaStyle

  Še malo in nam bodo prepovedali imeti vrtičke okrog naših hiš…..imam 6000m2 okoli hiše, regrat bom nabiral vsak dan….vabim inšpektorje in ostalo golazen, da mi pridejo čas tratit….sam vprašal jih bom, kakšno lego parcelce imajo rajši, sončno al bolj v senci!!!

  • WISKY 1000

   a ni škoda tvoje parcele za te loleke?

 • Dragan Krstič

  Glob oko moramo biti hvaležni Šarčevi vladi ki je preprečila tajkunizaciji Slovenije s prihvatiziranjem travniškega regrata in njegovo prodajo na črno. Komunisti iz SD in Levice so si enotnida na tako lahek način bogatenja država ne sme dovoliti. Več mesečna analiza ekonomskih strokovnjakov iz FDV je nedvoumno pokazala da bi branjevka v sezoni regrata zaslužila toliko da bi svoj kurnik razširila za cca 5m2,
  s tem bi pa še pri prodaji domačih jajčk zaslužila neobdavčeno in na črno toliko da bi si privoščila nkup strgalnika za rezanje zeljnatih glav za kisanje zelja. Vsa pohvala Šarčevi vladi za to pogumno odločitev in dol s kapitalisti je vzkliknil Kordišev Miha ko je slišal to novico.

 • Janez Kranjski

  Iz bank in DUTB lahko kradeš na veliko, za en usran regrat in čemaž te pa zajebavajo. Kateri bolan um si je to izmisli. Verjetno kakšen dobro plačani birokrat, ki sedi v pisarni in nim akj druge početi, kot da si izmišlja neumnosti in si ga meče na roko. Krteni!

  • Vera

   Baje je to pogruntavščina Mrakove iz Šarčevega kabineta .

  • WISKY 1000

   sami ste si krivi,ker volite takšne brez IQ-JA.

 • Hribouc

  A VESTE ZAKAJ V sLOVENISTANU USPEVA ŽE SKOR 80 LET?

  kER JE SLOVENSK FOLK RUKNJENO FUKNJEN, ZAMERLJIV, FOUŠLJIV, ZAMERLJIV, ZAHRBTEN, CMERAV, POKVARJEN, SKORUMPIRAN, SOVRAŽEN, NEVAREN, NEZANESLJIV, PRILIZNJEN IN HINAVSKI!

  NI NUCALA, NE FARŠKA GAJŽLA, NE KOMUNISTIČNI TEROR.
  SLOVENC NI KAJN, JE KAMELEONSKI KAJN IN ŠE JUDEŽ ZA POVRH !

  BOG BO MORAL RAZŠIRITI MIOJZESOVIH DESET ZAPOVEDI ZA TA POBLAZNELI SKORUMPIRANO TUMPASTI FOLK!

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Kretenizem vseh kretenizmov. Sorry izrazu.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Dons sm dva regrada nabral. Bom kaznovan???

 • Olga101

  Kam gre pa Jankovićev “biznis”? Med neodavceno dejavnost? Kam gredo zločinske aktivnosti Milana Kučana, ki vleče neupravičeno, zaradi “pomote” Tonina, dvojno penzijo in aktivno dela zdrahe po Sloveniji? Kam gre “dopolnilno” delo Zemljarica?

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Na branjevkah in frizerkah svet stoji. Seveda, sa j ga vsi drugi sesuvajo.

 • SF32

  Da bi uvedli obvezno pridobitev dovoljenja nabiranja od lastnika zemljišča, pa ne. Tako je zasebna lastnina po socialistično razvrednotena. Kdo plačuje katasterski dohodek, nas ne briga, saj je vendar vse naše, ker nam pripada… Mrš.

 • to_mi_delaj

  Joj kje živimo

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država, kjer vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, katerih edini cilj je ropanje in zatiranje Slovencev s strani vladajoče elite.
  Vladajočo elito sestavljajo potomci in nasledniki rdečih verskih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji.

  Na koncu vojne so omogočoili nadalajevanje okupacije slovenskih dežel, da so po slovenski zemlji lahko hodili tuji vojaki, govrili tuj jezik in še s pisavo so nas posiljevali.
  Okupacija še ni končana.

 • francelj3

  Komunisti imajo najraje socialne podpirance, denar za socialne podpore si pa sposodijo v tujini na naš račun. Socialni podpiranci so hvaležni, dajo mir in se ne upirajo režimu, samo da dobijo socialno podporo. Zato komunisti skušajo onemogočiti prav vsako privatno iniciativo, z nabiranjem regrata vred, in spraviti vse prebivalstvo na socialno podporo..

  • jakob kovač

   A je med njimi tvoj šef,ki še v življenju ni delal?

 • FRANC3

  Komunisti so uničil še vsako državo in bodo tudi Slovenijo.
  Samo upam, da jim bo to uspelo zelo hitro, da bo ostalo še kaj, da se bo rešilo. Umiranje na dolgi rok je boleče.

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA. V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUza kogaS bodo začeli v MURGL
  JUGOKOMUNISTIČNEM agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji – ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
  SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
  Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka
  demokratične prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
  Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
  JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega rojaka (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji nje),
  ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

  • Get Smart

   PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

   LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS, SMC, ŠARAC …) je formalnopravna naslednica SKOJ-a – Savez komunističke omladine
   Jugoslavije).
   SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ
   (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar jugokomunisti, ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS (Zveza socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3 demokratičnih) volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a, imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v
   t. i. “Združeno levico” itd. lahko še vedno opazujete:
   LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS – pozitivna srbija nje, ZaAB, TRS, IDS, …
   Verjamem sholtesu, Dobri LDS DOBOVŠEK SMC … ŠARAC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
   vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
   MURGLSKA KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

   • Get Smart

    T. i. “Levica” = uradno = IDS + TRS + radnici violete tomić.
    IDS je “nov obraz”, ki ga je v hotelu UNION ustanovil MILAN KUćAN,
    TRS = “nov-obraz” KUćANOVEGA zeta in kaviarŽIDO pussića Kermaunerja, bolj znanega kot
    Hanžeka nje, violeta pa je odcepek od DeSUS-a, DeSUS pa je “nov–obraz” oz. odcepek od SD =
    Socialni demokrati, ti pa so “star–obraz” oz.
    le preimenovanje
    KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji.

    –––––––
    IDS = INICIATIVA za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = ZDRUŽENA LEVICA =
    = LEVICA =
    =
    ta “nov obraz” je ustanovila KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
    = FORUM 21 = na zasedanju FORUMA 21 v hotelu UNION leta 2013 =
    IDS oz. danes imenovano “Levico” ustanovi sam tovariš MILAN KUćAN;
    prvo nastopljeni predsednik = Luka Mesec

    • Get Smart

     Uradni začetek Lučkine zvezde oziroma pol-meseca je oznanil sam tovariš
     MILAN KUćAN,
     predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
     in sicer leta 2013 v hotelu Union:

     “Leta 2013 so se na omizju FORUMA 21 v hotelu Union zbrali
     tovariši na čelu s še živečimi partijskimi voditelji,
     uradnimi nosilci naziva predsednikov predsedstva Centralnega
     komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji in
     formalno pravnih naslednic te zločinske združbe (KP JUGOSLAVIJE)*,
     in sicer tovariš KUćAN, Kocijančič, Ribičič — vsi trije
     predsedniki SD-ja = KPJ,* kjer so JAVNO PREDSTAVILI t. i.
     INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = IDS.”

     —–
     * – INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM so najprej združili s

     TRS-om KUćANOVEGA zeta kao sindikalista SVIZ in KSJS in delavsko stranko štabnih
     babilonskih delavk Violete TOMIć,
     nakar so zadevo najprej PREIMENOVALI v “ZDRUŽENO LEVICO”,
     nato pa v “LEVICO”.

 • Get Smart

  Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
  = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

  in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM =
  SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem
  = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

  kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

  = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

  (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  i tako dalje do tokija …)

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  =
  “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

  1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
  2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
  psi čuvaji tekovina revolucije
  3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
  oz.
  z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

  Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
  seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
  .
  Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
  so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU
  ljudi.
  .
  .
  Jezus Kristus:
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas
  boosvobodila.«
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • Get Smart

   KOLIKOKRAT še?
   .

   MESSI ni španski nogometaš, je argentinski V ŠPANIJI,
   RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji.
   Magarac u Lipicama ni LIPICANAC nje. Boste otročički odprli učke in vklopili možgančke?

   Marjanka ŠARAC ni slovenski premier, NI SLOVENSKA birokracija,

   ampak je
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNI kao premier v Sloveniji =
   vse kreature in njihovi SERBUSI=hlapci
   so lahko in so:

   –MURGL JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –MURGLSRBO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –MURGLRVACKO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvor v Sloveniji*
   –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
   –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji

   i tako dalje do tokija.

   * = babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … =
   = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

   Pamet v glavo.

   • Get Smart

    Samo v primeru v STOŽIC nje je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku
    IZROPALA
    220 MILIJONOV € za projekt,
    ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
    40 milijonov €

    in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov =
    = najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* đupljan nje NI PLAČAL
    ampak jih
    je nagnal domov BREZ PLAČILA.
    ———
    * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
    ki je pokazal socialno ozaveščenost«
    ———
    Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
    Kaj odmeva v Stoščah?

    – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
    – ZA koga? Za PARTIJU?
    – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
    – “Evviva communismo!”
    – “Bandiera rossa la triumfera!”

    Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo
    osvobodila.

 • Get Smart

  Pomni, kaj so ti položili v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
   =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =
   =
   transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
   kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s
   hormoni nasprotnega spola,
   ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
   sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
   poznate PODTIKANJA o fovšiji =
   fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
   ženskih bolečin in užitkov,
   fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

   pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
   kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
   kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
   ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
   ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
   potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
   ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
   kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
   samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske in otroke

   in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
   =
   enako velja za ostale -izme =
   = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
   (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
   =
   “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

   1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
   2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
   psi čuvaji tekovina revolucije
   3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
   oz.
   z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

   Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
   seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
   .
   Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
   so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • Get Smart

    SOCIALIZEM = MURGL-JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM =KOMUNIZEM =
    =KAPITALIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
    so vse po vrsti onanije, drkancije nje,
    ki so vse po vrsti IZUMI kaviaržido KOMINTERNE =

    =SUŽNJELASTNIŠTVO =
    =kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.

    Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
    = FORUM 21
    =
    FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
    predsednik je pa MILAN KUćAN,
    ki je tudi predsednik
    PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji=
    =
    ki se je uradno preimenovala v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
    in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
    = uradno preimenovan v LDS =
    DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
    i tako dalje do tokija,
    pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
    MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

    Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

    in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM =
    SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem
    = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

    kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

    = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

    (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
    =
    “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

    1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
    2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
    psi čuvaji tekovina revolucije
    3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
    oz.
    z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

    Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
    seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
    .
    Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
    so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU
    ljudi.
    .
    .
    Jezus Kristus:
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Get Smart

  NISO SLOVENSKI, niso slovenska birokracija,
  so
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNI SERBUSI=hlapci v Sloveniji =
  vse kreature in njihovi SERBUSI=hlapci
  so lahko in so:

  –MURGL JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
  –MURGLSRBO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
  –MURGLRVACKO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
  –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvor v Sloveniji*
  –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
  –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
  –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji

  i tako dalje do tokija.

  * = babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … =
  = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

  Pamet v glavo.

  • Vojteh Dovč

   pa nehaj že 1x blodit tu gor .pod “psevdonimom”

 • lokec

  Na posestvu imam veliko regrada. vendar me je strah prodajati it.

 • Vojteh Dovč

  če hočeš prodajat moraš met dovolenje .
  a pod SĐS to nebi bilo tako??? fino komi čakam

 • nicor

  Kolikor vidim, ste vsi spodaj malo čez les in totalno zaslepljeni od svojih ideologov. Seveda pa to ne pomeni, da opisana tema ni norija prve vrste, samo vaši komentarji nimajo veze z njo, povedo pa vse o vaši lastni omejenosti.

 • Gabrijel Obid

  Če nekaterim odpisuješ miljonske dolgove je pač treba na nek način ta denar dobiti nazaj in najboljše za to so državljani,da se jih lupi na vsakem koraku.

 • šmentanamuha

  Mene pa zanima, kako imajo to urejeno v drugih državah članicah EU?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!