Kdo bo novi “Šef pod Pohorjem”?

Mariborsko Pohorje

V petek se je iztekel podaljšani rok za oddajo ponudb za nepremičnine na Mariborskem Pohorju. To poteka v sklopu prodaje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Prodajajo se hoteli Arena, Bolfenk, Videc in počitniški objekt Pohorske terase. Poleg hotelov je na prodaj še 32 tisoč kvadratnih metrov zemljišča okrog hotelov Arena in Videc.

Kdo so investitorji? Mariborska občina trenutno molči, vendar se bodo vlagatelji kmalu pokazali. Mestna občina Maribor (MOM) je zgleda prevzela promocijo prodaje navedenih nepremičnin. Kar je dobra stvar, saj je lani decembra sklenila pogodbo z nekdanjim direktorjem Term Maribor, ki naj bi usklajeval aktivnosti med DUTB in MOM. Kot kaže, svojega dela ni vestno opravljal, saj je dobil izplačano le tretjino svoje plače.

Torej, kdo bo prevzel turistični sklop hotelov in zemljišč okrog njih? Naj vas spomnimo, da so prejšnji lastniki iz Športnega centra Pohorje ustvarili na dan stečaja (leta 2014) kar 4 milijone evrov izgube in približno 1 milijon neplačanih obveznosti. Trenutni investitorji bodo torej soočeni s problemi slabe infrastrukture, predvsem s hoteli, vlečnicami in snežnimi topovi, in z vprašljivim sodelovanjem z MOM, ki je očitno zelo slabo prioritizirala vložena sredstva. Hkrati pa je nujno prestrukturiranje iz zimskega v letni turizem, kajti tako nizko ležeče smučišče ne dobiva niti zadostno količino naravnega snega za kvalitetno smučanje. Zato pa tudi ne deluje zimski turizem, katerega cilj je (bil) v glavnem smučanje.

Več si lahko ogledate na portalu e-maribor.si.