fbpx

Kdo je Matej Zorko, ki je osvojil Dornavo z drugim najboljšim rezultatom drugega kroga

Župan občine Dornava Matej Zorko (Foto: FB)

Kdor ne bi poznal Dornave in ne bi poznal 35-letnega Mateja Zorka, bi se čudil njegovi izjemni zmagi v drugem krogu županskih volitev. Volivci so mu zaupali kar 75,21 odstotka glasov! Protikandidatu Rajku Janžekoviču, sicer nekdanjemu županu, so volivci namenili preostalih 24,79 odstotka glasov ob 54,75-odstotni volilni udeležbi. Poznavalce razmer v občini pa rezultat drugega najboljšega v državi, ni prav nič presenetil. Gre za odsev dosedanjega dela, življenja v skupnosti in posluha za njene potrebe, povedo. 

Bodoči župan v zmagi ni poudarjal velike prednosti, s katero je premagal nasprotnika. Ravno nasprotno, zapisal je le: “Hvala vsem. Iz srca. Bom prvi med enakimi.”  Za ptujske lokalne medije je dejal, da se bo skupaj s svetniki trudil za spremembe na bolje in skušal popraviti izgubljene priložnosti. Zato pa so imeli namesto njega veliko povedati njegovi podporniki. Med čestitkami, ki so na na družbenih omrežjih kar deževale, je moč prebrati zapis nekdanje kandidatke za evropsko poslanko in občinske svetnice v Radencih Alje Domjan.

“Korak za korakom, stopničko po stopničko, brez ukrivljene hrbtenice, brez oportunizma, čez nešteto ovir. Danes je zmagalo tisto, kar bi v politiki moralo zmagovati vsak dan. Občani Dornave so danes jasno povedali, da si želijo politike, usmerjene v prihodnost, razvoj ter ljudi, kar bodo zagotovo dobili. Matej Zorko ni samo dober prijatelj, ampak je človek, ki v sebi nosi občutek za pravico in resnico, vedno in povsod! Ob krivicah zna udariti po mizi in vztrajati, dokler je treba! Brez heca! Odlično ste izbrali!  Dragi Matej, tebi pa iskrene čestitke, vsi, ki te poznamo, smo danes ponosni nate, na tvojo pot in na tvojo zmago. Zmagal si za vse nas. Odličen župan boš,” je zapisala.

Matej Zorko ob razglasitvi zmagovalnega rezultata (Foto: Facebook)

Življenje s skupnostjo
Zorko, sicer prometni inženir, je človek mnogih zanimanj. Ob službi je še turistični vodnik, gasilec in publicist. Njegove pronicljive kolumne je moč prebrati v tedniku Demokracija. Številni ga poznajo tudi kot velikega poznavalca železnic in fotografa. O tem pričajo njegove številne čudovite fotografije “impozantnih jeklenih konjev”, kot jih opiše, in slovenske pokrajine, ki jo prečijo. Pod črto pa je predvsem domoljub. “Slovenec sem, Slovenec sem,” se opiše na socialnem omrežju Twitter. Ko so ga leta 2018 občani izvolili za občinskega svetnika na listi SDS, je zapisal: “Deloval bom odgovorno, suvereno, v skladu s svojimi načeli.”

SDS je bila na letošnjih lokalnih volitvah izredno uspešna. 23 kandidatov, članov SDS,  je bilo izvoljenih za župana ali županjo, kar 39 s podporo stranke, ali skupnih kandidatov.

Dornavski baročni dvorec (Vir: Zzajem zaslona, Facebook)

Bržčas pa je njegovo največje zanimanje sama Občina Dornava in njeni prebivalci. Kdor sledi njegovim socialnim profilom, lahko vidi številne majhne in velike utrinke iz občinskega življenja. Dornava je manjša občina, obsega 12 vasi, umeščene med Ptujsko polje in Slovenske gorice. Znana je kot lükarija (dežela lüka), ime izvira iz narečnega izraza za čebulo, ki je po izročilu v teh krajih veliko pridelujejo. Občani tako v času zorenja čebule praznujejo tradicionalni lukarski praznik. Širši Sloveniji je kraj na severovzhodu Slovenije poznan predvsem po imenitnem baročnem dvorcu.

Gal Kovač