fbpx

Kdor razmišlja le o tem, koliko mu bo kapnilo v žep, ne bo nikoli uspešen

Zelo skromen, a izjemno uspešen podjetnik, inovator in čebelar Roman Kogelnik iz Mežice najprej ni bil prepričan, ali je pravi človek za nedeljski intervju. A njegovi izumi, poslovni dosežki in znanje pravijo drugače. Roman se ne hvali s svojim uspehom in trdo dela iz dneva v dan. Eden izmed njegovih izjemnih izumov je poseben »osmukač« cvetnega prahu z nog čebel, narejen na tak način, da čebelar pridobi karseda čist cvetni prah, obenem pa je »osmukač« prijazen do čebel. Te besede slovar slovenskega jezika ne pozna, smukalnik ali osmukalnik je med čebelarji seveda znana naprava, Roman Koglenik pa je »osmukač« patentiral s slovenskim patentom, pozitivno mnenje je dobil tudi z Evropskega patentnega urada, čaka še na odobritev patenta v Rusiji.

A to še zdaleč ni njegov edini izum, veliko patentov se je že nabralo, nekaj jih v proizvodnem obratu podjetja Kovinoplastika Kogelnik tudi izdeluje. Z inovativnimi pristopi se loteva vsakega področja v življenju, tako poslovnega kot zasebnega. Tudi proizvodne stroje mu uspe dodelati tako, da vse faze izpeljejo sami in ne potrebujejo več delavčeve pomoči ter nadzora.

Čebelar od leta 1960

Roman, ste velik ljubitelj čebel in predan čebelar, podjetnik in inovator, patentirali ste že več izumov. Eden od bolj zanimivih je »osmukač«  čebeljega prahu z nog čebel. Nam lahko zaupate, od kod izvira ta ljubezen do čebelarstva in kako ste prišli do ideje »osmukača«?
»Osmukač« sem razvijal dolga leta, vanj vložil veliko truda in denarja. In ni mi žal, saj sem zaljubljen v čebele. Čebelarim namreč že od leta 1960, takrat sem bil star komaj 10 let. Naj ob tem povem eno zanimivo zgodbo. Ko sem bil mlad, sem bolehal za sklepno revmo, imel sem že zasenčene kosti – včasih so mi sklepi tako odpovedali, da sem eno roko premikal s pomočjo druge, da o bolečini ne govorim. Zdravnik mi je dejal, da bolečino olajšajo morska voda, sol, toplota ali pa čebelji pik. Tako sem se z desetimi leti pridružil Čebelarski družini Mežica, čebele so me začele pikati in danes imam zdrave sklepe. Vsako pomlad me je piknilo najmanj 100 čebel, od te meje naprej pa nisem več štel.

Pa »osmukač« v praksi deluje tako, kot ste si ga zamislili?
Seveda, a ta »osmukač« je treba najprej preučiti in spoznati njegovo delovanje ter pomen. Poleg izdelka ponujam tudi brošuro, kjer je opisano, kako se montira in uporablja. Ne trdim, da je moj »osmukač« boljši od drugih, to ne bi bilo lepo, a vseeno trdim eno stvar, in sicer, da je v mojem »osmukaču« najbolj čist cvetni prah. Med cvetnim prahom namreč najdemo razne tujke, kot so denimo čebelje noge ali krilca ter deli telesa. S takšno strukturo, kot jo ima ta »osmukač«, tega praktično ni.

Kako daleč ste s proizvodnjo izdelka in prodajo?
S proizvodnjo smo sicer že začeli, ampak zaenkrat še ne z množično. Razmišljam, da bi se najprej razširili na latvijski trg. Tam sem namreč spoznal mladega, naprednega čebelarja, s katerim mislim, da bi lahko dobro sodelovala. Zaenkrat si na trgu niti še ne upamo konkurirati, saj nimamo dovolj prostih kapacitet, da bi lahko zadovoljili povpraševanje. Ko se bomo tega lotili, se bomo morali dodatno kadrovsko okrepiti.

Celoten intervju si lahko preberete na portalu e-koroska.si.