Kmečke organizacije za pobudo “teden slovenske hrane”

Foto: STA

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug so pripravile projekt Recepti z okusi Slovenije, v okviru katerega gostince, javne ustanove in posameznike z brošuro vabijo k pripravi tradicionalnih slovenskih jedi. S tem bi tudi podprli njihovo pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane.

Kot so danes sporočili iz Zadružne zveze Slovenije, sta tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane v več kot desetletju presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so lani na vlado naslovili pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane.

Potekal bi vsak tretji teden v novembru z vrhuncem v petek, ko bi tako kot že nekaj časa obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. V tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin in živila slovenskega porekla, so pojasnili. S spremljajočimi dejavnostmi bi po njihovih besedah v javnih ustanovah in gospodinjstvih spodbujali izbiro pridelkov in živil slovenskega porekla, zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi, kulturo prehranjevanja ter ohranjanje bogastva slovenske kulinarične dediščine.

Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti,” so zapisali. V podporo pobudi so pripravili brošuro z recepti za tradicionalne slovenske jedi, da bi olajšali izbiro in pripravo jedi. Kot so zapisali, so med recepti tudi takšni, primerni za manjše dnevne obroke. Pridelke in živila slovenskega porekla je mogoče najti pri čebelarjih, kmetih in njihovih zadrugah. Oznaki poreklo Slovenija in izbrana kakovost – Slovenija zagotavljata slovensko pridelavo in predelavo, kakovost izdelkov ter redni nadzor, so spomnili.

Pod pobudo so se poleg Zadružne zveze Slovenije med drugim podpisale Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine.

Organizacije so pobudo vladi posredovale novembra lani. Kot so za STA danes povedali v Zadružni zvezi, je pobuda po njihovih informacijah trenutno v usklajevanju.

Sara Kovač