fbpx

Kmetija Černelič iz okolice Brežic v ožjem izboru naj projektov EU

Evropska komisija je objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020 držav članic, za katere lahko glasujejo tudi državljani. Iz Slovenije sta v ožjem izboru Hiša vin Kokol iz Dupleka s predelavo grozdnih pešk in Biodinamična kmetija Černelič iz Dečnega sela pri Brežicah z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja.

Evropska komisija je za omenjeni izbor prejela 71 predlogov. Končni izbor 15 projektov sta naredila Evropska mreža za razvoj podeželja in Evropska komisija, mednje sta uvrščena tudi Hiša vin Kokol in biodinamična kmetija Černelič.

Hiša vin Kokol se je v ožji izbor uvrstila, ker je odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu. Znotraj vinogradništva so vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, pa iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

Kmetija Černelič pa se je v ožji izbor uvrstila, ker se pri svojem kmetovanju poslužuje kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh. Na kmetiji izvajajo metodo brez oranja oz. podrahljavanja, pri kateri se zemlje ne obrača, pač pa se je s posebnim strojem le nekoliko pridvigne in premeša oziroma prezrači. Glavna prednost je, da se tal toliko ne zbije in so prepustna za vodo. Z rahlo zemljo obdržijo več vode v zemlji, ki ob nalivih ne odteče in je posledično manj suše.

Lastnik kmetije Černelič.

Za vseh 15 omenjenih projektov je mogoče glasovati na spletni strani https://www.surveymonkey.com/r/NLN6YKH Evropka komisija bo na koncu razglasila zmagovalca v štirih kategorijah – biogospodarstvo, zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe, prilagajanje na podnebne spremembe in za prejetih največ glasov s strani javnosti. In ravno v slednji kategoriji ste vabljeni, da izmed 15 kandidatov glasujete za najboljši projekt.

Razglasitev najboljših projektov v posamezni kategoriji bo v četrtek, 25. junija.

Več si oglejte na portalu mojeposavje.si