fbpx

Kmetijski minister Podgoršek s podpisom zapečatil memorandum o sodelovanju z Združenimi arabskimi emirati

Minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek in ministrica za podnebne spremembe in okolje ZAE Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri (foto: Vlada RS)

Kmetijski minister dr. Podgoršek je danes podpisal memorandum o sodelovanju z Združenimi arabskimi emirati, na podlagi katerega bosta ministrstvi razvijali sodelovanje na področjih trajnostnega razvoja podeželja in prehranskih sistemov.

Minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek, ki se zadnje dva dni mudi na poslovnem forumu slovenske živilsko-predelovalne industrije na svetovni razstavi Expo v Dubaju, se je danes sestal z ministrico za podnebne spremembe in okolje ZAE Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri. Na srečanju sta se soglasno strinjala o pomembnosti napredka pri sodelovanju med državama in izpostavila potrebo po nadaljnjem in tesnejšem sodelovanju. S tem namenom sta nato podpisala memorandum o sodelovanju na področju trajnostnega razvoja in prehranskih sistemov. ZAE večino hrane uvozi, zato so zelo iskani proizvodi višje kakovosti tako s področja perutninskega mesa, ribjih proizvodov, mleka in mlečnih izdelkov kot pijač in drugih proizvodov.

Pomembno dejanje za nadaljnji razvoj
Po oceni kmetijskega ministra je podpis memoranduma pomembno dejanje, na podlagi katerega bosta ministrstvi razvijali sodelovanje pri trajnostnem razvoju podeželja, trajnostni proizvodnji hrane, varnosti hrane, na veterinarskem področju in pri fitosanitarnih vprašanjih ter spodbujanju trgovine s kmetijskimi proizvodi in investicijami. Ministrici ZAE je dr. Podgoršek predal tudi seznam slovenskih strokovnjakov in znanstvenih institucij, ki bi želeli sodelovati s kolegi iz ZAE, ter katalog izdelkov slovenske živilsko-predelovalne industrije, primernih za uvoz v ZAE.

Slovenija ena izmed najbolj zelenih in trajnostno naravnanih držav na svetu
Na svetovni razstavi Expo, kjer se zadnja dva dni na poslovnem forumu slovenske živilsko-predelovalne industrije mudi kmetijski minister Podgoršek, je bilo slišati, da je Slovenija ena izmed najbolj zelenih in trajnostno naravnanih držav na svetu, kar se pozna tudi na področju pridelave hrane, prav tako pa je slovenska hrana znana po izjemni kakovosti, zanesljivosti in strogih varnostnih zahtevah, kar pa tudi iščejo potrošniki v ZAE in regiji. Namen foruma in obiska na Expu je predvsem predstaviti prednosti slovenske živilsko-predelovalne industrije in iskanje novih partnerjev.

Tanja Brkić