fbpx

Kmetje z vseh strani podpirajo sobotni shod v Velikih Laščah “Slovensko podeželje ne bo zverinjak”

Foto: STA

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) podpira protestni shod kmetov, ki so prizadeti zaradi napadov zveri, in ljudi, ki jim je mar za varno, obdelano in poseljeno podeželje. Dosedanja opozorila o prepočasnem izvajanju Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka namreč niso zalegla. Kmetje in domače živali niso poskusni zajčki Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, pa menijo v Slovenski ljudski stranki, kjer poudarjajo, da se bodo udeležili sobotnega shoda v Velikih Laščah.

Na KGZS so prepričani, da je prav prepočasno izvajanje zakona krivo, da se napadi in škode še vedno in vse pogosteje pojavljajo. Zato shod, ki bo v soboto, 10. avgusta, ob 10. uri na trgu v Velikih Laščah in ga organizira Sindikat kmetov Slovenije, podpirajo in pričakujejo, da bodo odgovorni organi našli prave rešitve, predvsem pa hitreje izvajali tisto, kar jim že sedaj omogoča zakon.

Kmetje in domače živali niso poskusni zajčki za projekte, ki so se v praksi že izkazali kot neuspešni, minister Zajc pa zatrjuje, da bodo pripomogli k sobivanju človeka in zveri,” pa menijo v SLS. Predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS, Rok Sedminek, poziva vse člane SKZ in vse nevladne kmetijske organizacije, da se udeležijo protestnega shoda “Slovensko podeželje ne bo zverinjak”, ki ga organizira Sindikat kmetov Slovenije, in s tem izrazijo jasno zahtevo, da se volkove ohrani v ožjem območju Kočevskih gozdov, drugje na slovenskem podeželju pa nimajo kaj iskati, če želimo ohraniti slovensko podeželje obdelano, poseljeno in varno.

Čas je, da skupaj zaščitimo slovenskega kmeta in vse prebivalce slovenskega podeželja,” so še zapisali v javni izjavi.

Peter Truden