fbpx

Ko te sredi Maribora preseneti napis: “Ulazite pojedinačno!”

Slovenija bo letos praznovala že 29 rojstni dan, ko je postala samostojna in neodvisna država in kjer je uradni jezik Slovenščina! A nekaterim v Sloveniji očitno ni mar za jezik, za domovino, za državo. Ogorčeni bralec nam je poslal sliko, kjer se na vhodnih vratih v podjetju A.M montaža d.o.o. bohoti napis. “Ulazite pojedinačno”. Bežen pogled na vhod nam da slutiti, da v podjetju ni zaposlenih Slovencev.

Zakon glede rabe slovenskega jezika je jasen:

  • Vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost poslujejo s strankami na območju Republike Slovenije v slovenščini. Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, se poleg slovenščine lahko uporablja tudi tuji jezik.
  • Dolžnost zasebnega delodajalca ali delodajalke je, da glede na predvidljivo pogostnost in zahtevnost jezikovnih stikov s strankami:  določi za posamezno delovno mesto potrebno zahtevnostno stopnjo znanja slovenščine; pri objavi prostih delovnih mest, na katerih se predvidevajo jezikovni stiki s strankami, kot pogoj izrecno navede zahtevnostno stopnjo znanja slovenščine.

Podjetju A.M montaža smo tudi mi poslali vprašanje, zakaj je napis na vhodnih vratih podjetja v hrvaškem jeziku. Seveda smo vprašanje naslovili v slovenskem jeziku in upamo, da ga bodo razumeli.

Več si oglejte na portalu e-maribor.si