fbpx

Kočevje: Poslovil se je Ive Stanič

Ive Stanič

“Poslovil se je Ive Stanič, domoljub, pisatelj, pevec in iskalec resnice. Prvič smo se srečali sredi Vojne za Slovenijo, domovino, ki si jo imel tako rad. Svobodno in demokratično. Velik Slovenec. Počivaj v miru, dragi Ive,” je na Twitterju zapisal Janez Janša.

Ive Stanič je bil rojen 8. februarja 1939 v Rajndolu pri Kočevju. Bil je predmetni učitelj, tudi učitelj glasbe in publicist.

Od Kočevarja Iveta Staniča se poslavljajo mnogi, navajajo tudi, da je bil pionir na področju pedagoškega šaha. “Prvi, ki je v slovenski osnovni šoli osnoval in izvajal šah kot izbirni šolski predmet. V Kočevju leta 1974. 28 let preden je ministrstvo uvrstilo šah na seznam obveznih izbirnih predmetov,” je zapisal Iztok Jelen.

Ive Stanič je bil avtor več knjig, tudi knjige Kočevski proces 1943. Ob izdaji je zapisal:

“To ni običajna zgodba. To ni ena tistih zgodb, kakršne smo morali desetletja poslušati, jim verjeti in se jim vdano podrejati.

To je zgodba izza partijskega zakulisja, ki je bila, zaradi slabe vesti naročnikov in izvajalcev, pol stoletja skrbno odstranjena, potisnjena v temo in pozabo. To je zgodba, ki pove, kako so sodno določili kolaborante. To je zgodba, ki govori o neustavljivem sovraštvu, sadističnem mučenju, zločinstvu, o največjem barbarstvu naših „osvoboditeljev“ med drugo svetovno vojno. To je tista zgodba, ki temelji na nezaslišani okrutnosti in zločinski preračunljivosti, od krivičnih obsodb po hitrem postopku do prikrivanja morišč. Skratka, to je zgodba, v kateri obsojeni akterji niso smeli niti dostojno umreti, saj jim ni bila vročena obsodba, niti dodeljena pravica do groba, do označbe imena, do spokojnega miru …

Priznam – to je zgodba, ki ji je težko verjeti. Dve leti je zorela ideja o „edinstvenem“ kočevskem procesu in dve leti se je ta zamisel spreminjala v knjigo. Dve leti sem premišljeval in ponoči sanjal o dogodkih v Grčaricah in na Turjaku, o krivičnem sojenju sredi Kočevja ter zločinskem pobijanju okrog njega. Vsega tega človek preprosto ne more pozabiti.”

Naj počiva v miru!

Ive Stanič je kot predmetni učitelj v Osnovni šoli Kočevje leta 1974 sestavil učni načrt za ure šaha.

Moja Dolenjska