fbpx

Kočevje: Visoka umrljivost zaradi raka, težave zaradi duševnih motenj in manj samomorov

Foto: iStock

Občina Kočevje spada med najbolj naravno ohranjene predele Slovenije, saj gozd pokriva kar 90 odstotkov celotnega njenega ozemlja. Kljub temu je razvitost občine za petino nižja od povprečja v Sloveniji. Negativen je tudi prirast prebivalstva, večje je tudi število starejših od 80 let.

Stopnja delovne aktivnosti je zelo nizka. Zaposlenih je namreč le dobra polovica delovno aktivnih, pa še ti se v večjem številu dnevno vozijo na delo drugam.

Telesni fitnes otrok je pod povprečjem, nad povprečjem pa je prekomerna prehranjenost otrok.

Pozitivno pa je, da je v občini manj prometnih nezgod z alkoholnimi povzročitelji. Kočevci pijejo tudi bistveno boljšo vodo kot v povprečju preostali v državi.

Ob vsem tem podatki o zdravju kažejo, da je med zaposlenimi veliko bolniške odsotnosti z dela. Vsak zaposleni je bil v zadnjem koledarskem letu na bolniški 18,9 delovnega dneva, kar je skorajda cel mesec, če to upoštevamo z vidika delovnih dni. Slovensko povprečje je 14,4 dneva.

Kaj tare Kočevce?
Bolezni, neposredno pripisljive alkoholu, je med prebivalstvom za desetino več od povprečja v državi. Precej višji pa je delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega tlaka. Zdravila jemlje vsak četrti občan. V občini je tudi več sladkorne bolezni kot v povprečju v državi. Zdravila za to jemlje vsak 16. občan, v državi je to vsak 20.

Srčne kapi prebivalcev v starosti od 35 do 74 let je manj od povprečja, podobno je tudi z možgansko kapjo.

Nad povprečjem pa je število novih primerov raka. V občini je bilo odkritih 571 primerov na 1.000 prebivalcev, slovensko povprečje je 559,5.

Celoten članek preberite TUKAJ