Koliko vode dnevno je ravno prav in koliko preveč?

Foto: Pixabay

Zelo pomembno je, da vsak dan popijete zadosti vode. To je še posebej pomembno v poletnih dneh. A pri tem bodite previdni, preveč vode vam lahko zelo škoduje. Koliko vode dnevno je ravno prav?

Strokovnjaki priporočajo, da dnevno popijete liter in pol do dva litra vode, četudi ne občutite žeje. To količino razporedite čez dan.

Za svoje telo boste naredili veliko, če boste dan začenjali z vodo. Priporočeno je od tri do pet decilitrov. Seveda je vnos tekočine individualen in odvisen od nekaj dejavnikov, kot so količina hrane, ki je dnevno pojeste, vaše teže, starosti, zdravja, telesne višine, fizične aktivnosti. Če ste močnejše postave ali če ste fizično zelo aktivni, potrebujete več vode.

Kaj pa, če jo popijete preveč?

Zelo težko se odrasla oseba zastrupi z vodo. To se bi lahko zgodilo, če bi jo dnevno popili od deset do 15 litrov. S tem bi lahko ogrozili svoje zdravje, sprali iz organizma natrij, ki je zelo pomemben za normalno delovanje, poškodovali bi lahko srce in ledvice. Simptomi, da ste popili preveč vode, so glavobol, slabost, krči in nazadnje tudi koma.

Za upokojence