Korošci na protestu izrazili nezadovoljstvo z zamikom gradnje 3. razvojne osi

Korošci že protestirajo, ker jih je leva vlada pustila na stranskem tiru Foto: SDS

Hitre ceste, ki bi Korošce in Korošice povezala s preostalimi deli Sloveniji, še vedno ni. Nanjo čakajo že vrsto let. Ker pa se napovedujejo zamiki pri njeni gradnji, časovnica gradnje pa naj bi bila znana šele v prihodnjem mesecu, je iz razočaranja nad delom vlade Roberta Goloba, ki očitno pozablja na Korošce, v četrtek potekal shod Korošcev, ki so nezadovoljni z zamikom rokov gradnje 3. razvojne osi. Vladi so jasno pokazali, da zahtevajo izgradnjo ceste do konca leta 2027.

Koroška je zaradi slabših obstoječih cestnih povezav gospodarsko in podjetniško manj konkurenčna, saj regija že sedaj stagnira, mladi tu ne vidijo svojih priložnosti, podjetja, ki imajo več podružnic, najprej njihova vrata zaprejo na Koroškem. Korošci poudarjajo, da so zaslužijo korekten odnos države, pravico do urejene infrastrukture, torej do primerne, varne, sodobne cestne povezave do prestolnice in ostalih delov Slovenije. Poslanka stranke SDS Alenka Helbl je za N1 povedala, da so se za shod odločili, da se glas Korošcev sliši tudi do Ljubljane in da podajo zahtevo, da se cesto zgradi do leta 2027. “Teh zamikov smo v teh kar nekaj desetletjih toliko vajeni, izkušnje pa kažejo, da se še dlje zamakne in da verjetno v tem desetletju tudi ne bomo dobili ceste.” 

Helblova je izpostavila, da so se začetki in pospeški te gradnje začeli v času vlade Janeza Janše, pod to vlado pa so se začeli zamiki. Povedala je, da tisto kar je bilo doslej zgrajeno, je zgrajeno že kar nekaj časa. Po njenih besedah obstaja bojazen, da imajo tokratni zamiki gradnje drugačno ozadje. Helblova pa je ob tem opozorila, da je tukaj govora o gradnji  odseka Šentrupert – Slovenj Gradec in da to še zdaleč ne pomeni konec gradnje, saj mora biti nato zgrajen še del ceste do Dravograda, Prevalj vse do meje s sosednjo Avstrijo.

Foto: FB SDS

Stranka SDS je podala pobudo za sklic nujne seje odbora za infrastrukturo, da bosta lahko obe strani (opozicija, koalicija) predstavili svoja stališča. Prav tako je dejala, da si želi, da na tej seji svoje povedo tudi Korošci. Glede shoda je dajala, da se je z njim podalo signal, da obstaja nestrinjanje na račun obstoja različnih delovnih skupin, preverjanja in prelaganja krivda. Poslanka Helbl poudarja, da je nujno, da tretja razvojna os na severnem delu Koroške čim prej zgrajena.

Spomnimo. V torek, 21. februarja 2023, po sestanku ministrice za infrastrukturo mag. Alenke Bratušek s predstavniki Darsa in župani nekaterih občin, prek katerih teče trasa projekta, je postalo jasno, da se gradnja severnega dela tretje razvojne osi zamika, natančna časovnica pa bo predvidoma znana aprila. In to kljub temu, da je pred le nekaj meseci, septembra lani, takratni minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer v odgovoru na ustno poslansko vprašanje poslanke Alenke Helbl v zvezi s časovnico oz. terminskim planom izgradnje tretje razvojne osi odgovoril: “Če sem rekel, da sledi vsem tem terminskim planom, potem je to dobra novica, da se stvar odvija skladno s terminskim planom“. In na koncu še dodal: “Nikakor ne bom pustil, da bo ta projekt kakor koli iz tega naslova kasnil“.

Foto: Posnetek zaslona N1 YouTube

V soočenju s poslanko Helblovo se je znašel tudi vodja poslanske skupine Jani Prednik, ki je zatrdil, da je uprava Darsa še naprej enaka kot je bila v času prejšnje vlade. Ta je stranki SDS očital, ker ni v času Šarčeve vlade podprla poroštvenega zakona, na kar mu je poslanka SDS odgovorila, da sta le dva poslanca zakon podprla, ker je bil v ta zakon vključen tudi projekt drugega tira. Leta 2022 poslanci SD sicer niso podprli zakona o poroštvu za Dars, kjer se je med drugim financiralo tudi tretjo razvojno os. Po besedah poslanke tretja razvojna os v času, ko je bila SDS v vladi, ni bila nikoli pod vprašanjem. Ta je namreč zapisana tudi v nacionalnem programu razvoja cest do leta 2030.

Prednik je izpostavil prepričanje, da bi se morali birokratski postopki čim bolj poenostaviti in dodal, da upa, da bodo resorni ministri, ki pripravljajo to zakonodajo, to tudi pripravili. Poslanka Helbl je na vprašanje, če bi v stranki podprl tak zakon koalicije odgovorila, da v stranki SDS podpirajo zakone, ki so dobri za državljane. Shod na gradbišču Jenina po besedah Helblove daje jasen signal, da je potrebno prenehati s šalami okrog nujno potrebnih projektov za to obrobno regijo, ki se nahaja na severu države.

Sara Kovač