fbpx

Korošci rekorderji po številu dni bolniške odsotnosti

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje so zaposleni v Koroški regiji rekorderji v dnevih bolniške odsotnosti z delovnega mesta na leto. Veliko Korošcev dela v proizvodnih obratih, kjer je delo fizično zahtevno in so poškodbe pogostejše, na stotine jih dela v neposrednem stiku s toksičnimi kovinami.

Podatek za leto 2016 kaže, da je število dni bolniške odsotnosti med moškimi na Koroškem najvišje v Sloveniji. Povprečno Korošec zaradi bolezni ostane doma 17,9 dneva na leto. Tudi število dni med Korošicami je število dni bolniške odsotnosti krepko nad slovenskim povprečjem, znaša pa 21,9 dneva na leto, kar uvršča Koroško na drugo mesto po bolniški odsotnosti med ženskami v Sloveniji – takoj za zasavsko regijo.

NIJZ ugotavlja, da so najpogostejši vzroki bolniške odsotnosti med Slovenci poškodbe in zastrupitve, kar je najpogostejši vzrok za moške, ter bolezni mišičnoskeletnega sistema in vezivnega tkiva – slednje zdravstvene težave pa se najpogosteje pojavljajo pri ženski populaciji pa tudi pri moških niso redkost, kar lahko povežemo s težko proizvodnjo na Koroškem, ki je tudi največji zaposlovalec Korošcev.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu e-koroska.si.