Koroške upravne enote tujcem izdale preko tisoč dovoljenj za prebivanje

Nedavno so na portalu e-Koroška poročali o številu izdanih dovoljenj za prebivanje tujcev v Mežiški dolini. Pridobili pa so podatke še od preostalih treh upravnih enot in številke združili.

Aprila smo na portalu e-Koroška objavili število dovoljenj za prebivanje tujcev, ki jih je na svoji spletni strani objavila občina Ravne na Koroškem. Iz podatkov, pridobljenih od Upravne enote Ravne na Koroškem, je razvidno, da je bilo v Mežiški dolini izdanih skupno 464 dovoljenj za prebivanje tujcev, kar je skoraj polovica vseh izdanih dovoljenj na Koroškem.

Upravne enote tujcem, ki nimajo slovenskega državljanstva, izdajajo tri različne tipe dovoljenj za bivanje. Najbolj pogosto izdajajo enotno dovoljenje za bivanje. “Enotno dovoljenje tujcem iz tretjih držav omogoča vstop v našo državo ter bivanje, zaposlitev in delo v Sloveniji. S tem je prosilcem za dovoljenje omogočen enostavnejši postopek pri upravni enoti po načelu: vse na enem mestu,” pojasnjuje Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje in dodaja, da tujci, ki v Slovenijo pridejo z namenom zaposlitve, samozaposlitve ali dela, torej ne potrebujejo več dveh različnih dovoljenj – dovoljenja za prebivanje, ki so ga prej izdajale samo upravne enote, in delovnega dovoljenja, ki so ga izdajali samo na zavodu za zaposlovanje.

Preostali dva dovoljenji sta dovoljenje za začasno prebivanje tujca, državljana tretje države, in dovoljenje za stalno prebivanje tujca. Več o teh dveh dovoljenjih lahko spoznate v aprilskem prispevku o izdanih dovoljenjih na območju Mežiške doline.

Ravenska upravna enota je rekorder po številu izdanih dovoljenj. Izdali so 464 dovoljenj, od tega 197 enotnih dovoljenj, 173 dovoljenj za začasno prebivanje tujca in 94 dovoljenj za stalno prebivanje tujca. Upravni enoti Ravne na Koroškem tesno sledi slovenjgraška enota, kjer so skupno izdali 423 dovoljenj, od tega 291 enotnih, 85 začasnih in 47 stalnih dovoljenj.

Precej manj dovoljenj je izdala Upravna enota Radlje ob Dravi, kjer so tujci skupno prejeli 127 dovoljenj za prebivanje. Največ so izdali dovoljenj za stalno prebivanje tujca (50), sledi 41 enotnih dovoljenj za prebivanje in delo ter 36 dovoljenj za začasno prebivanje tujca. V Dravogradu so izdali 74 enotnih dovoljenj, 21 stalnih in 18 začasnih dovoljenj, skupno torej 113.

Med tujci je očitno najbolj priljubljena Mežiška dolina, kjer so zaposlitvene možnosti v proizvodnih podjetjih največje. Praktično vsaka občina ima vsaj eno veliko podjetje, ki zaposluje na stotine ljudi. TAB v Mežici in Črni na Koroškem, Lek na Prevaljah in SIJ Metal Ravne delavcem ne izplačujejo ravno radodarnih plač, zaradi česar mnogi Korošci izkoristijo bližino Avstrije, kjer so plače znatno višje. Za tujce iz držav Balkana in drugih, južnejših in vzhodnejših držav pa je plača, ki ne doseže niti tisoč evrov neto mesečno, pravo malo bogastvo, kar jih privablja na delo v Slovenijo.

e-koroska.si

 • freedomfighter

  Ce so v sluzbah je prav da jim damo dovoljenja saj kdo pa bo delal namesto njih

  • Olga2345

   Seveda, ampak ne fiktivna dovoljenja (!), ki jih v nekaterih primerih že preiskujejo in kazensko preganjajo! Za takšnimi “dovoljenji” pride v Slovenijo ne samo fiktivni delavec, ampak se njegova družina in v Sloveniji bivajo vsi nezakonito in v breme davkoplačevalcev!

 • Aton

  Migranti v Slovenijo, Slovenci v Avstrijo.
  Tako je rekel že Mihailo Švabič, eden iz organizacije ZB!

  • Olga2345

   ???

 • skorpijon93

  nasprotujem ! slovenske državljane ki se izseljujejo privabite nazaj ! banda !

  • večni srb

   Verjetno misliš najprej na deložirance, ki bi radi šli samo nazaj domov. Če si klošar, se najbolje klošariti doma, kjer te vsaj kdo pozna in ti lahko pomaga, crknit v tujini ni nobena fora.
   Kdor si je nagrabil dovolj, ta pa lahko mirno zapusti ti gnilo norišnico, skoraj povsod je bolje kot pri nas.

 • Olga2345

  Vsi na volitve in naredimo red! Pregledati je treba vsa dovoljenja in “drzavljanstva” in postaviti tiste uradnike, ki delajo na upravnih enotah nezakonito in koruptivno, za rešetke, saj s tem ogrožajo državo in kradejo denar davkoplačevalcem, saj gre za nezakonite socialne prejemke!
  Vsi na volitve! Volimo domoljubno desnico in naženimo skorumpirane in pokvarjene levičarje!

 • Alojz Erhatic

  tudi brez razsvetljave ponoči,je Velenje razsvetljeno kot Las Vegas to pa zato,ker se vsem čefurjem v našem Slovenistanu svetijo oči.

 • večni srb

  Pozabile ste omeniti, da se dovoljenja izdajajo predvsem hrvatom, bosancem in albancem, ki se jih cela Evropa brani z vsemi štirimi.

 • Oregon

  še en jkorak nižje smo. Bravo.

 • NejNej

  Zanimivo! Ker v Radljah ob Dravi se že pogovarjajo, da bi preimenovali Koroško cesto v Šiptarsko cesto. Po mestu slišiš samo še šiptarsko in srbohrvaško in si misliš a to je Slovenija? Slovenski otroci domačinov nimajo prostora v vrtcu in plačujejo 350€, da ga vsako jutro vozi v 30km oddaljen vrtec ker je domač prepoln albancev in južnih ki dajo 0€. Povrh pa imaš občino vodeno kot teleta… mešetarijo z evropskimi sredstvi in raznimi mladinskimi organizacijami ker drugače občina nima denarja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!