fbpx

Krajani Griž v občini Žalec protestirajo zaradi zaprtja pošte – protest bo tudi v soboto

Foto: STA

Krajani Griž v občini Žalec so danes pripravili protestni shod zaradi napovedi Pošte Slovenije, da bo s 1. oktobrom ukinila tamkajšnjo poštno poslovalnico. Predsednica Krajevne skupnosti Griže Olga Markovič je povedala, da bodo zbrali podpise proti zaprtju pošte in jih dostavili Pošti Slovenije. Protest bo tudi v soboto.

Markovičeva pričakuje, da bo Pošta Slovenije na podlagi zbranih podpisov vnovič presojala o zaprtju pošte v Grižah, kjer živi več kot 3.000 prebivalcev. Napoveduje tudi, da bodo vztrajali, dokler pošte ne dobijo nazaj. Mobilna enota pošte krajanov Griž ne zanima, poudarja.

Po navedbah Krajevne skupnosti Griže so pošto dobili že leta 1890, zato je zanje nedopustno, da bi jo po 130 letih izgubili. Njihova krajevna skupnost pokriva široko območje, ki zajema tudi naselja Zabukovica, Migojnice in Pongrac. “Kam bomo zdaj hodili na pošto, v Žalec ali Petrovče? Kaj pa naši ostareli starši, ali bodo hodili v Žalec plačat položnice in kupit znamke, pa po priporočeno pošiljko? Naša pošta pokriva preveliko območje, na njej svoje storitve opravlja ogromno krajanov in ni dopustno, da bi jo zaprli. Glede na obseg poslovanja in raznolikost dejavnosti pošte menimo, da Pošti Slovenije ne prinaša izgub,” so še navedli v Krajevni skupnosti Griže.

To sicer ni osamljen primer upora prebivalcev zaradi napovedanega zaprtja poštne poslovalnice. Tako so predstavniki izolske krajevne skupnosti Jagodje – Dobrava zbrali okoli 2.000 podpisov za ohranitev poslovalnice Pošte Slovenije v Jagodju. Zbiranje podpisov bodo nadaljevali še predvidoma do konca meseca, v nadaljevanju pa se nameravajo obrniti neposredno na vodstvo Pošte Slovenije in tudi pridobiti mnenje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS.

Na Pošti Slovenije so za STA povedali, da razumejo pomisleke občanov, a se morajo tudi sami prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja. Zaradi povečanja obsega elektronske komunikacije in sodobnih tehnologij, ki bistveno spreminjajo uporabniške navade potrošnikov, se namreč tako kot drugi poštni operaterji v EU soočajo z velikimi strukturnimi spremembami na trgu poštnih storitev. Kot so še navedli na Pošti Slovenije, so od leta 2012 do avgusta letos zaprli 59 pošt in preoblikovali 141 pošt v pogodbene, imajo pa tudi 25 premičnih pošt. Skupaj poštno omrežje tako sestavlja 493 rednih, pogodbenih in premičnih pošt.

Peter Truden