fbpx

Kraški arhitekt, ki je obnovil Ljubljano

Maks Fabiani, rojen na današnji dan leta 1865. Foto: Primorska24.si

Zgodovinsko kontroverzen Maks Fabiani je bil rojen v Kobdilju, bil je osebni svetovalec avstrijskemu prestolonasledniku Francu Ferdinandu, obnovil je v potresu leta 1895 porušeno Ljubljano in se po razpadu monarhije vrnil na domači kras, kjer je neutrudno obnavljal v vojni uničene vasi in naselja.

Fabiani je bil rojen na današnji dan leta 1865 v rodni vasi Kobdilj, v današnjem Komnu. Eden izmed mlajših 14 otrok, ki so se rodili Antonu in Karolini Fabiani. Šolanje je pričel najprej v domači vasi, nadaljeval v Ljubljani do leta 1883 in ga zaključil na Dunaju, kjer je pozneje tudi doktoriral iz urbanističnih dosežkov. Zatem je tri leta potoval, od Male Azije pa vse do Belgije.

Svojo poklicno pot je začel na Dunaju, v obdobju razvoja secesijske umetnosti. Fabiani je dve leti sodeloval z vodilnim secesijskim arhitektom Ottom Wagnerjem in sam prinesel ideje secesijskega gibanja v Ljubljano.

Leta 1895 je izdelal regulacijski načrt za obnovo Ljubljane po potresu in pozneje zasnoval še ureditev poljskega mesta Bielsko. Za ta dva projekta mu je leta 1902 dunajska univerza podelila prvi častni doktorat za področje urbanizma v Evropi. V letu 1905 je bil tudi odkrit Prešernov spomenik v Ljubljani, ki ga je Fabiani zasnoval skupaj s kiparjem Ivanom Zajcem. Leta 1917 je sprejel tudi mesto profesorja na dunajski univerzi, a se je po koncu vojne in razpadu monarhije vrnil na domači Kras, z nalogo obnove v vojni uničene Goriške regije. Tej nalogi se je popolnoma predal in zavrnil povabilo za nadaljevanje profesure na Dunaju, odrekel se je tudi ponudbi Ivana Vurnika za poučevanje na novoustanovljenem arhitekturnem oddelku ljubljanske Tehnične fakultete. Leta 1920, ko je Primorska prešla pod Italijo, je Fabiani pri obnovi Goriške igral ključno vlogo, kljub temu, da je imel številne težave z italijansko oblastjo, ker je bil Slovenec in veliko let sploh ni smel podpisovati svojih načrtov.

Celoten članek preberite TUKAJ