Krščanske Cerkve na Slovenskem so v Celju izrazile skupno podporo za zaprtje trgovin ob nedeljah

Člani različnih cerkva za zaprtje trgovin ob nedeljah. (Foto: radio ognjišče)

Člani različnih krščanskih Cerkva na Slovenskem, so se v Celju strinjali, da morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte. Sodelujoči so se zbrali v Domu svetega Jožefa v Celju, dogodek pa je potekal prejšnjo sredo. Šlo je za srečanje tistih, ki si prizadevajo za edinost med različnimi krščanskimi Cerkvami pri nas in so združeni v tako imenovani Slovenski ekumenski svet. V svojem pogovoru so se dotaknili tega kako se posamezni člani različnih krščanskih Cerkva spoprijemajo s perečimi težavami sodobnega sveta. 

Na svojem ekumenskem srečanju so se pripadniki različnih krščanskih Cerkva osredotočili na problematiko epidemije in ilegalnih migracij. Delovno skupino Katoliške Cerkve pa so ob tem sestavljali: dva predstavnika slovenskih škofij, dva zastopnika redovnih skupnosti in predstavniki zamejskih Slovencev. Srečanje je potekalo v Celju, na njem pa je beseda tekla o perečih problemih sodobnega sveta in kako člani različnih krščanskih cerkva skupaj odgovarjajo nanje, ob čemer smo dva že izpostavili, poroča Radio Ognjišče.

V popoldanskih urah pa so se jim pridružili še predstavniki nekaterih drugih krščanskih Cerkva, ki sodelujejo v Svetu krščanskih cerkva na Slovenskem. Svet sicer sestavljajo: predstavniki Evangelijsko-binkoštne Cerkve, Evangeličanske Cerkve in Srbske pravoslavne Cerkve. Ob tej priložnosti so tudi ponovili skupno izjavo, da so na strani vsakršnih prizadevanj za nedeljsko zaprtje trgovin. Poleg tega so se spomnili tudi različnih srečanj med pripadniki posameznih cerkva, ki so potekala na najvišji ravni. Ob tem so še izpostavili papeža Frančiška, ob čemer so navedli, da je podpornik različnih ekumenskih pobud, ki so pomembne za skupno življenje, skupno molitev in skupno delo.

Zaprtost trgovin ob nedeljah se skuša obnoviti. (Foto: sta)

V zadnjem času se je v javnosti pogosto razpravljalo o tem, da bi bile trgovine ob nedeljah znova zaprte, saj bi se s tem spoštovalo zlasti nedeljskih počitek trgovk in njihovo družinsko življenje. Predlog so že spomladi podprle različne parlamentarne stranke, in sicer tako v koalicijski SDS, kot tudi v stranki Levica, vendar pa so po krajši zaprtosti trgovine ob nedeljah znova odprte.

Domen Mezeg