fbpx

Kulinarično doživetje ob izdaji knjige Okusi Posavja

Foto: Fakulteta za turizem

Ob izdaji knjige Okusi Posavja je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru skupaj z Občino Brežice in Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice pripravila kulinarično doživetje s strokovno okroglo mizo.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Kaja Sajovic, so sodelovali chef Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice), chef Robert Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice), Matevž Krulc (Stara gostilna Krulc, Mostec), dr. Janez Bogataj (zaslužni profesor, etnolog), Miha Istenič (Penine Istenič), Marijan Kelhar (Keltis Vinarstvo), Janez Šekoranja (Vino Graben) in Maja Žibert (21. vinska kraljica Slovenije). V pogovoru so odprli vprašanja o izzivih prehranske kulturne dediščine za sodobnost ter razpravljali o povezovanju lokalne kulinarike z vini za čim bolj celostno in kakovostno izkušnjo vsakega gosta. Dogodka se je udeležil tudi župan občine Brežice g. Ivan Molan, ki je zbrane nagovoril in povabil k pokušini tradicionalnih posavskih jedi, ki so jih pripravili v Stari gostilni Krulc in v Društvu kmetic Brežice.

O knjigi
Knjiga Okusi Posavja avtoric Lee Kužnik in Marjetke Rangus prinaša nekatere temeljne recepture predstavljenega območja, ki so jih študenti Fakultete za turizem UM zbirali v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja. Zbrana terenska pričevanja so obogatena z zapisi, ki jih hranijo različne ustanove in društva po posameznih občinah. Posebna zahvala za strokovno pomoč ob izdaji knjige gre Posavskemu muzeju Brežice in muzejski svetnici dr. Ivanki Počkar. V knjigi so vključene vse posavske občine: Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob Sotli in Radeče.

Več si lahko ogledate na portalu mojeposavje.si.