fbpx

Kultura je bila v preteklosti mnogokrat razlog, da smo Slovenci ohranili svoj prostor, identiteto in jezik

Foto: STA

France Prešeren je bil mojster poezije, domoljub in intelektualec, ki je v svojih delih pozival k miru in spravi. Na današnji dan se z državnim praznikom poklanjamo spominu na velikega Slovenca in osrednji osebnosti slovenske poezije.

Največji slovenski pesnik in zaveden Slovenec, kot ga lahko ponosno označimo, se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, v kmečki družini kot tretji otrok Mine in Šimna. V želji po intelektualni širini in znanju je od doma odšel že v rani mladosti in se je kot mlad deček preselil k stricu na Kopanje pri Grosuplju.

Šolanje je nadaljeval v Ribnici in Ljubljani, kjer je spoznal prijatelje, ki so ga spremljali vse življenje (Andrej Smole, Matija Čop, Miha Kastelic). Vse bolj ga je zanimal pravniški poklic in pot ga je vodila na študij na Dunaj.

Tam se je zaljubil v poezijo in v ta čas sodijo Prešernovi prvi pesniški poskusi. Leta 1928 je diplomiral in postal doktor prava. Sledila so leta velikih življenjskih preizkušenj. Umrl mu je oče, nato sta v Božji mir odšla še njegova najboljša prijatelja Matija Čop ter Andrej Smole. Življenjsko bolečino je dodatno poglobila Primičeva Julija, pesnikova velika neizpolnjena ljubezen, do katere je gojil globoka čustva. Iz bolečine in notranjega navdiha je črpal vsebino za pisanje pesnitev, ki so jih objavljali v zborniku Kranjska čbelica. S pisanjem je dajal svoje srce na ogled slovenskemu narodu in z zapisi med drugim orisoval tudi družbeno realnost tistega časa. Zadnja leta Prešernovega življenja so prinesla za Slovence pomembno stvaritev, Zdravljico, ki jo je napisal leta 1844, objavil pa šele leta 1848, po Marčni revoluciji. France Prešeren je umrl eno leto po objavi, na četrtek, 8. februarja 1849. Pokopali so ga dva dni pozneje v Kranju. Prešeren je skozi svojo poezijo opeval lepote slovenstva, ki so neminljive.

Foto: STA

Kot zaveden Slovenec je v pesnitvah izpostavljal bistvene prvine slovenskega naroda ter slovenske kulture, s čimer je poskrbel, da je slovenska kulturna kakor tudi narodna identiteta, kljub tuji vladavini, ostala nedotaknjena. V težkih časih je verjel v svetlo prihodnost slovenskega naroda in s svojim delovanjem krepil slovensko identiteto. Dokazal je, da slovenščina ni le jezik nižjih slojev, temveč jezik, ki se lahko postavi ob bok ostalim večjim evropskim jezikom in v katerem se lahko sporazumevajo tudi izobraženi ljudje.

Za slovenski narod je bil France Prešeren eden pomembnejših kulturnih ustvarjalcev in prav kultura je bila v preteklosti mnogokrat razlog, da smo Slovenci ohranili svoj prostor, identiteto in jezik. 8. februar tako ni zgolj dela prost dan, ampak je tudi dan, ki nas poziva k ljubezni in spoštovanju do slovenske kulture in do naše domovine. Spoštujmo, ohranjajmo in varujmo slovensko kulturo, saj je ta že od nekdaj bit slovenskega naroda.

Spoštovane Slovenke in Slovenci, iskrene čestitke ob današnjem kulturnem prazniku!