Kurentova hiša

Vsaka država – tudi Slovenija – se ponaša s svojimi vidnimi kulturnimi objekti in posamezniki, ki so ponesli njeno ime prek narodnih meja. Mednje se uvršča tudi tradicionalni lik kurenta/koranta, ki ni prepoznaven samo doma, na ptujskem območju, temveč tudi širom Slovenije in sveta.

Odprtje KURENTOVE HIŠE priznava zgodovinsko vrednost vloge kurenta/koranta. Je plod prizadevanj zainteresiranih društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta/koranta in njegovega obredja. Idejni pobudnik in realizator Kurentove hiše je Zveza društev kurentov, ki združuje 25 društev z več kot 1100 člani.

O poglobljenem pomenu izvajanja obredja, ki se je na Dravskem in Ptujskem polju ter v Halozah in Slovenskih Goricah ohranilo iz pradavnine do današnjih dni, se obiskovalci podučite z uporabo najnovejših modernih tehnologij. Vlogo kurenta/koranta lahko tako spoznavate interaktivno in individualno, medtem ko je kulturna dediščina predstavljena doživljajsko in inovativno, s čimer se učinkovito ohranja za naslednje rodove.

Spodnje Podravje