Najuglednejši in najbolj prevajan slovenski pisatelj Drago Jančar prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost!

Foto: STA

Drago Jančar, slovenski pisatelj, dramatik, scenarist in urednik, na katerega je lahko ponosna vsa Slovenija, je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost 2020. V obrazložitvi nagrade najuglednejšemu slovenskemu pisatelju je režija zapisala, da ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine: v tem je ena velikih odlik njegove literature, so prepričani. 

Vsako leto podeljujejo avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo za celoten literarni opus avtorice ali avtorja iz Evrope, ki še pose posebej izstopa v mednarodnem prostoru. Pri tem pa je nujno, da mora biti delo prevedeno tudi v nemški jezik. Nagrada, ki jo bo prejel Jančar, najbolj prevajan avtor v Sloveniji, znaša 25 tisoč evrov.

Jančarjev roman In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017, v nemškem prevodu pa dve leti kasneje, je nazadnje poskrbel za velik pozitiven odmev. V romanu se je pisatelj na podal na ulice rodnega Maribora, takratnega Marburga. Pripovedovanje je pričel v letu 1943, nato pa spretno menjal obdobja in vrsto protagonistov, s čimer je vnovič dokazal, da ne velja zastonj kot velik pripovednik, humanist in kronist. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sta v nemško govorečem prostoru na pozitiven odmev naletela tudi romana z naslovom To nič sem jo videl in Galjot.

Prejemnik številnih domačih in mednarodnih književnih nagrad
Jančar velja za prejemnika številnih domačih in mednarodnih književnih nagrad. Med drugim je prejel Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, več Rožančevih in več Grumovih, ter evropsko nagrado za kratko prozo. Za roman In ljubezen je leta 2018 prejel že četrtega kresnika. S Kresnikovo nagrado so bili pred nagrajeni: Zvenenje v glavi (1999), Katarina, pav in jezuit (2001) in To noč sem jo videl (2011).

Foto: STA

Zanj je značilno, da v svojih delih pogosto obravnava spore na relaciji posameznik-družbeno okolje. V potopisu Postaje iz leta 2018, ki predstavlja enega izmed Jančarjevih zadnjih del, je uvodoma zapisal: “Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima.” Za STA je spregovoril o skupnih evropskih vrednotah in med drugim povedal, da vemo, kaj so človekove vrednote in kaj niso. “Do te vednosti pa v Evropi nismo prišli s kakšnim trenutkom, ko se je ljudem nenadoma v glavah posvetilo, kaj so te vrednote, pač pa skozi zgodovino antike in krščanstva, renesanse, racionalizma in razsvetljenstva, idej o socialni enakosti in nacionalizmov. Zgodovina Evrope je zgodovina tavanj in zmot, a tudi poguma in iskanja humanističnih idealov.”

Med dobitniki avstrijske državne nagrade so bili v zadnjih letih naslednji avtorji: Michel Houllebecq (2019), Zadie Smith (2018), Karl Ove Knausgard (2017), Mircea Cartarescu (2015) in Patrick Modiano (2012).

Preko družabnega omrežja Twitter se je oglasil predsednik republike Borut Pahor in izrazil navdušenje nad priznanjem slovenskemu velikanu. “Takoj ko sem izvedel, da bo Drago Jančar prejel pomembno avstrijsko državno nagrado, sem ga poklical. Navdušen sem. Ne samo zaradi še enega priznanja velikanu naše književnosti, ampak tudi zato, ker take novice razumem kot znak, da bo enkrat spet vse lepo in prav. Navdušen sem tudi, ker v tem norem času to deluje tako navdihujoče normalno in pomirjujoče – čeprav je izjemno.”

Hana Murn

 • Unikatna

  Izjemno…Čestitke…

  • Steiermark

   Žalostno je, da morajo naši najzaslužnejši biti priznani in nagrajeni v tujini, namesto doma! Doma znajo nagrajevati umetnicee, ki se dol dajejo s psmi, kar na odru – pred publiko! Vrhunski doseži levakov!

   • Franc Šink

    In še nagrade dobivajo.

    • Joc 52

     tipa goran vojnovic, bolj umažeš slovenski jezik z balkanizmi bolj si levakom všečen, neberljiva je njegova “literatura”…….iskrene čestitke Drago Jančar še z moje strani

 • althar

  Največji slovenski pisatelj. Čestitke!

 • šmentanamuha

  Zelo, zelo, zelo imenitna novica! Čestitke Dragu Jančarju iz vsega srca.

 • Hribouc

  Znanstvena fantastika, čestitke! V Avstriji! Fenomenalno!

 • Novo Jutro

  Ko prečitaš knjigo Draga Jančarja *To noč sem jo videl*, vsebina knjige več ne zapusti človeškega spomina. Verjetno je ta opisan dogodek eden izmed tisočerih, ki se je zgodil pri nas, a vendar me je ta kruta, zločinska in predvsem skrajno krivična usoda Hribarjevih na gradu Strmol, pretresla do srca. Zakonskemu paru je bila dobrota poplačana z najgnusnejšim zločinoml ki si ga je moč zamisliti.
  Še dolgo po tem, ko sem se spomnii dogodka v knjigi, so se mi oči zarosile.
  Gospod Jančar, srečevala sva se preko malega mosta večkrat, tudi pozdravila in v čast mi je, da Vas tudi tako od blizu poznam. Vse hvale na Vaša vsa življenska knjižna dela.

 • Anton

  za levičarje je očitno bolj pomemben kulturni dosežek, ko neka kvazi umetnica doji psa, ko nekdo zakuri križ, ko nekdo demonstrira ob strgani državni zastavi, ko pa intelektualec, kulturnik, mednarodnega slovesa, kot je Drago Jančar, prejme s strani Avstrije, državno nagrado, pa vse tiho je bilo/oz minimalistično pospremljeno s strani režimskih medijev. ko si vsemu temu priča, več, kako dekadentni znajo biti/so naši levičarji.Le čemu nisem presenečen?

  sarkazem press

 • samotoje

  Vse Jančarjeve knjige (razen zadnje, priznam, da je še nisem prebral) hodijo z menoj. Moč besede, ki te ne zapusti. Ko berem Jančarja, se mi zdi, da slovenski jezik poje kot harfa.

  • Vesna Skukan

   Res je. Nisem prebrala vseh knjig, a nekaj sem jih in to so knjige, ki jih težko nehaš brat. Še posebej se me je dotaknila knjiga To noč sem jo videl. To knjigo bi moral prebrati vsak slovenec, da bi bolje razumel zgodovino, knjiga ti odpre oči..

 • Vesna Skukan

  In še to… tudi meni je bilo v čast, ko sem ga v kavarni postregla s cappucinom. Moj poklon, gospod Jančar!

 • milanček

  No sedaj pa primerjate, Prešernova nagrada, g. Jančar in razni politik nastavljenci! upam , da brezveznik, božidar a novak ne pisne niti besedice, še dihati mu jaz osebno prepovedujem, idiot zagaman!

  • Joc 52

   težko napišem to ime boris a novak, ker je blamaža Slovenije